1. Nu deschideţi ataşamentul unui e-mail care provine dintr-o sursă necunoscută sau care nu prezintă încredere.
2. Nu deschideţi un mesaj e-mail decât dacă ştiţi despre ce este vorba, chiar dacă vine de la un prieten său partener. Cei mai mulţi viruşi se răspândesc folosind mesajele e-mail. Este mai uşor să previi decât să repari, deci cereţi confirmarea celui care l-a trimis.
3. Nu deschideţi un fişier ataşat la mesaje cu subiect suspicios sau neaşteptat. Dacă vreţi să-l deschideţi, mai întâi salvaţi-l pe hard disk şi scanaţi-l cu o soluţie antivirus actualizata.
4. Ştergeţi e-mail-urile sau mesajele pe care nu le doriţi. Nu le retrimiteţi sau răspundeţi celor care le-au trimis. Acest gen de mesaje sunt considerate spam, deoarece nu sunt dorite sau solicitate şi încarcă traficul pe Internet.
5. Nu copiaţi un fişier dacă nu-l ştiţi sau dacă nu provine dintr-o sursă de încredere.
6. Fiţi foarte atent când faceţi download la fişiere de pe Internet. Verificaţi sursa de fiecare dată şi fiţi siguri că un program antivirus a verificat fişierul. Dacă nu sunteţi sigur de asta, copiaţi fişierul pe hard disk sau pe floppy disk şi verificaţi-l folosind antivirusul propriu.
7. Faceţi back-up de fişiere în mod regulat. Dacă un virus le distruge, veţi putea să le înlocuiţi. Este recomandat să stocaţi aceste copii în locaţii separate sau chiar pe alt calculator sau suport magnetic.
8. De fiecare dată când aveţi dubii despre un fişier sau mesaj, nu faceţi download, nu-l executaţi sau nu-l deschideţi.