marți, 17 noiembrie 2009

Despre Chat.










 
In anul 1998 ,am descoperit pentru prima oara chatul si am ajuns in timp sa cunosc cam tot ce inseamna el,IRC-ul (Internet Relay Chat) este unul din cele mai utilizate resurse din Internet. Binenteles si Web-ul si E-Mail-ul sunt folositoare dar cand vine vorba de o comunicare in timp real intre doua sau mai multe persoane,IRC da viata internet-ului. Elaborat in forme diverse el se poate gasi ca versiune de baza la adresa: www.Mirc.com.
Folosind programe dedicate IRC-ului puteti face schimb de mesaje in timp real intre 2 sau mai multe persoane din lumea intreaga. Cateva dintre aceste programe sunt: mIRC,Pirch, Virc, Ircle, BitchX,in realitate nu conteaza ce program folositi pentru ca toate se leaga la aceeasi retea de IRC,intr-o sesiune de chat puteti trimite mesaje tastandu-le la tastatura ca pe urma ele sa fie transmise instantaneu celorlati participanti.
Odata intrati pe IRC veti intalni multi oameni,fiti prudenti si nu sariti sa stati de vorba cu toata lumea, pentru ca nu toti spun lucruri interesante,intrand in contact cu foarte multi utilizatori veti avea ocazia sa va intemeiati pritetenii. Au fost cazuri cand au fost destramate casnicii din cauza IRC-ului. In realitate unii au devenit asa de dependenti de IRC incat li s-a dedicat un newsgroup alt.irc.recover,faima internatinala a castigat-o IRC-ul in timpul razboiului din Golf in 1991, cand prin intermediul Internet-ului s-au trimis rapoarte live din Irak.O mare utilitate avand-o canalele de service unde puteti primi informatii in timp real legate de problemele dumneavoastre nu este cu nimic deosebit ca sa gasiti pe IRC sute, mii, chiar zeci de mii de canale. Putine dintre ele sunt permanente, restu "vin si pleaca". De obicei numele canalului reflecta natura discutiilor ce au loc in el. Multe canale eu chiar si un topic. Numele canalelor se tinde a ramane neschimbat pe cand topicul nu. de exemplu pe canalul #romania poate fi dat ca si topic "credeti in nationala noastra" pe cand in alta zi "despre politicieni".
Veti observa ca numele canalelor incep cu #exemplu: #romania. Daca va hotarati sa va "alaturati" acestui canal tastati /join #romania si sunteti intrat. Tastati niste urale de bun venit si intrati intr-o discutie.La inceput s-ar putea sa va simtiti singur, dar cu timpul se rezolva. Ar fi foarte interesant daca s-ar putea sa obtineti o lista cu canalele unde exista numai veselie si voie buna, dar nu se poate. In schimb puteti sa obtineti o lista cu toate canalele inpreuna cu numarul de utilizatori din fiecare canal si topicul canalului. Pentru aceasta tastati /list. Topicul canalelor este fixat de cei care creaza sau modereaza canalul,ei se numesc operatori sau pe scurt "op",pe canal puteti schimba idei,pareri si tot felul de informatii cu diferite persoane.
Pe IRC pot participa mai multi oameni la o discutie intr-un canal sau chiar in mai multe canale. Nu exista limite in acest domeniu,singura limita este viteza de tastare.
Listă cu acronime şi simboluri folosite de utilizatorii de chat:
AFAIK = as far as I know („din câte ştiu“)
AFK = away from keyboard („plecat“)
BBN = Bye Bye Now („acum pa pa”)
BTW = By The Way („apropo”)
BRB = be right back („revin“)
CUL8ER = see you later („pe curând”)
DYSWIS = do you see what i see („vezi ce văd şi eu”)
FF = foarte foarte
FYI = For Your Information („pentru informaţia ta”)
GF = girlfriend („prietenă”)
GN8 = good night („noapte bună”)
IIRC = if I recall correctly („dacă bine îmi amintesc“)
IMHO = in my humble opinion („după umila mea părere“)
LOL = laughing out loud („râs sonor”)
NC = no chance (utilizat şi în jocuri online, „nicio şansă“)
NP = no problem („nicio problemă“)
RE = returned („reîntors“)
ROFL = rolling on (the) floor laughing („mor de râs, pe spate de râs“)
SYS= see you soon (pe curând)
SRY= sorry („regret“).
VB = vorbesc, vorbim
WB = welcome back („bine ai revenit“)
{\o/} – angel („înger”)
\-o – bored („plictisit”)
:' – crying („plâng”),:-@ -- screaming („urlu, strig”),
mentionez ca miRC-ul a fost creat de catre Khaled Mardam-Bey nascut la data de :19.03.1968,in Amman,Iordania in prezent locuieste la Londra,este liber profesionist si desfasoara activitati independente ca dezvoltator de software,la data de 28.02.1995 a lansat oficial miRC.