miercuri, 27 decembrie 2023

Cupa Spengler 2023 - Ediţia 95 - ziua 1- Dynamo Pardubice învinge pe HC Ambri-Piotta în Overtime şi Canada invinge la scor pe Frölunda HC.

La Davos (Elvetia) pe patinoarul Eisstadion Davos se disputa ca la fiecare sfârşit de an, în perioada dintre Crăciun şi Anul Nou, mai exact între 26 decembrie şi 31 decembrie, cel mai important Turneu Internaţional de Hochei pe gheaţă numit Cupa Spengler, acest trofeu a fost donat de doctor Carl Spengler din Davos şi a fost acordat pentru prima dată în anul 1923.

Dr Carl Spengler din Davos – fiul doctorului Alexander Spengler, care a pus bazele pentru ca Davos să devină o stațiune de sănătate.
Dr Carl Spengler a fost un fan entuziast al clubului de hochei pe gheață HC Davos, fondat în 1921. În efortul de a-și susține clubul, dar și pentru a promovând contactul între națiunile care au fost în părți opuse în timpul Primului Război Mondial, el a donat o cupă cu ocazia Crăciunului din anul 1923.

Davos în anul 1850 era un sat sărac, îndepărtat, cu câteva ferme împrăștiate, sus, în munții cantonului Graubünden. În anul 1900 a fost o stațiune de sănătate montană de renume mondial și un oraș balnear și turistic la modă.

În anul 2023, Davos este o stațiune montană cu o ambianță cosmopolită și, la 1.560 de metri, cel mai înalt oraș din Alpi. Datorită Forumului Economic Mondial, a devenit un loc de congres plin de farmec de importanță globală.
Davos este mai mult decât un "sat alpin", oferind pe lângă excelente facilităţi pentru activităţile sportive şi alte atracţii: plimbări plăcute, restaurante cu o mâncare gustoasă, o zonă comercială interesantă. În timpul verii, un loc important îl ocupa drumeţiile pe trasee montane bine marcate, de exemplu de pe vârful Jakobshorn poţi să ai o privelişte minunată asupra Alpilor.
Posibilităţi de sport sunt: mountain bike, squash, tenis, golf (teren de golf cu 18 găuri), călărie, petrecerea timpului liber în centre de fitness, săli acoperite de sport fac din această staţiune să fie foarte căutată de turişti pe tot parcursul anului.
H.C Davos, echipa gazdă participă în fiecare an la acest turneu ca de altfel şi echipa naţională a Canadei care are jucători care activează în Europa, celelalte echipe variază de la an la an, dar în general sunt din Germania, Rusia, Suedia, Belarus, Elveţia, Finlanda sau Republica Cehă.
Mascota echipei din Davos şi a turneului anual care se desfăşoară la fiecare sfârşit de an, este Hitsch, el este cel care creează întotdeauna bună dispoziţie pe patinoarul Vaillant Arena.
La cea de-a 99 ediţie participa următoarele echipe:
Canada ,KalPa(Finlanda),Frölunda HC(Suedia),
HC Dynamo Pardubice (Cehia),HC Ambrì-Piotta (Elveţia) şi echipa gazdă a acestui turneu HC Davos(Elveţia).   
Ieri 26 decembrie 2023 s-au disputat doua partide din cele doua grupe numite Torriani si Cattini.
În prima grupă numită "Torriani" după celebrul jucător elveţian de Hochei pe gheaţă Richard Torriani care a cucerit 18 titluri de campion în liga elveţiană de hochei şi două medalii olimpice de bronz cu echipa Elveţiei.
S-a disputat partida dintre HC Ambri-Piotta şi Dynamo Pardubice partidă încheiată cu victoria echipei Dinamo Pardubice în Overtime, scorul final al acestei partide a fost de 3-2(0-2) (0-1) (0-1) (1-0).
Golurile acestei partide au fost înscrise de:numarul 67 - Matej Pauvlovic în minutul 29:18 ,numarul 79 - Thomas Zohorna în minutul 47:35 şi numarul 69 -Lukas Sediak în minutul 61:15 pentru Dynamo Pardubice.
Pentru HC Ambri-Piotta a înscris: numarul 10 - Alex Formenton în minutele 01:02 şi 08:10.
În cea de-a doua grupă numită "Cattini "după jucătorul de hochei Hans Cattini (n. 24 ianuarie 1914 în Grono, Elveţia - d. 03 aprilie 1987) a participat la Jocurile Olimpice de Iarnă din 1948, câştigând o medalie de bronz. El a fost inaugurat în Ice Hockey Federation Internaţionale Hall of Fame în 1998.
S-a disputat partida dintre Frölunda HC si echipa Canadei, aceasta partidă a fost câştigată la scor de echipa Canadei, scorul final al acestei partide a fost de 4-0(3-0) (1-0) (0-0).
Golurile acestei partide au fost inscrise de :numarul 24 - Ty Smith in minutul 16:58,numarul 4 - Jonathan Hazen in minutele 18:09 si 34:57 si numarul 19 -Corban Knight in minutul 32:45 pentru echipa Canadei.