miercuri, 5 mai 2021

Naţionala Rusiei va folosi steagul Comitetului Olimpic Rus la Campionatul Mondial de Hochei pe gheaţă din Letonia 2021.

Anul acesta drapelul şi imnul Rusiei vor fi interzise la actualul Campionat Mondial de Hochei pe gheaţă masculin din Letonia, cât şi la Campionatul Mondial de Hochei pe gheaţă feminin din Canada şi asta datorită sancţiunilor Agenţiei Mondiale Antidoping (WADA) şi confirmat parţial de Curtea de Arbitraj pentru Sport (CAS).
Echipele naţionale de Hochei pe gheaţă ale Rusiei la masculin şi feminin vor putea juca cu drapelul Comitetului Olimpic Rus iar ca imn va fi utilizat imnul IIHF (Federaţia Internaţională de Hochei pe gheaţă).
Campionatul Mondial Feminin IIHF urmează să înceapă pe 6 mai, în timp ce Campionatul Mondial masculin începe pe 21 mai.
Sunt foarte mulţi care contestă hotărârea CAS și punerea în aplicare a acesteia deoarece spun că steagul Comitetului Olimpic Rus nu este un simbol neutru, ci în mod clar unul rus.
Hotărârea CAS include mai multe ordine pentru perioadă de doi ani, din 17 decembrie 2020 până în 16 decembrie 2022, pentru participarea echipelor din Rusia, inclusiv că sportivii ruși și personalul de sprijin să poată participa la evenimentele menționate anterior în anumite cerințe, inclusiv faptul că uniforma purtată nu conține steagul sau emblema Federației Ruse, imnul național rus nu este cântat sau cântat în niciun loc oficial al evenimentului, iar steagul Federației Ruse (actual său istoric) nu poate fi afișat la locul de desfășurare de către organizator, sportivi și Echipa de asistentă.
În urma pronunțării Curții de Arbitraj în Sport (CAS) în cazul WADA împotriva RUSADA iar IIHF fiind semnatarul WADA, vor fi implementate schimbări în locurile în care vor apărea echipele de Hochei pe gheață care vin din Rusia la Campionatele Mondiale precum și Jocurile Olimpice.
Președintele Federaţiei Internaţionale de Hochei pe gheaţă, René Fasel, a descris anterior hotărârea CAS ca fiind una destul de „dură”, deși și-a exprimat alinarea că reducerea la jumătate a perioadei de sancțiune la doi ani însemna că Sankt Petersburg ar putea organiza Campionatul Mondial masculin în 2023 așa cum era planificat anterior.
Perioada de timp a hotărârii CAŞ include turneele de hochei pe gheață masculine și feminine ale Jocurilor Olimpice de Iarnă din 2022, ale Campionatului Mondial de hochei pe gheață 2021 și 2022 și ale Campionatului Mondial de femei de hochei pe gheață din 2021 și 2022.  
Hotărârea CAS va fi pusă în aplicare după cum urmează :
Echipa se va numi ROC, abrevierea Comitetului Olimpic Rus
Emblema ROC fără formulare va fi folosită ca steag
Tricoul de joc poate folosi culorile de tricou existente, dar nu poate include steagul, blazonul sau alte simboluri ale Federației Ruse, va avea în schimb emblema ROC
În ceremoniile post-joc și medalii, Concertul pentru pian nr. 1 al lui Pyotr Ceaikovski este interpretat în locul imnului Federației Ruse.