marți, 2 martie 2010

Canada este campioana olimpica la Hochei pe gheata ,Vancouver 2010.

Canada este campioana Olimpica la hochei pe gheata, dupa ce a reusit sa invinga in finala o puternica echipa a SUA, cu scorul de 3-2, (1-0,1-1, 0-1, 1-0). prin golul , de "aur", marcat în prelungiri de Sidney Crosby.
Golurile au fost marcate de Jonathan Toews (12:50), de Corey Perry (27:13), si de Sidney Crosby (67:40). pentru Canada, iar pentru SUA au inscris Ryan Kessler (32:44) şi Zach Parise (59:35). A fost o partida ametitoare, tensiunea fiind păstrată pina la final.Un meci cu de toate pentru toti, goluri imposibile, parade ale portarilor, faze defensive, faze de atac senzaţionale, prelungiri, Scorul a fost deschis de canadieni in prima repriză de Jonathan Toews, cînd trecuseră deja 12 minute, apoi sa marit în partea a doua, Perry a dus scorul la 2-0.pentru americani a inscris Ryan Kesler care a relansat partida, moment în  care canadieni au crezut prea mult în victorie si au redus intensitatea atacurilor fapt  care pentru americani a insemnat reusita si golul egalizator prin Zach Parise, care a inscris in ultimele secunde de joc.
Finalul ia aparţinut celui de la care se astepta totul Sidney Crosby a  marcat în prelungiri . După opt ani, Canada e din nou campioana Olimpica, tot in dauna americanilor, la fel ca la Salt Lake City în 2002.
Canadienii, au în palmares sapte titluri olimpice - unul singur castigat insa in ultima jumatate de secol, în 2002, la Salt Lake City -, au reusit sa se califice in finala cu scorul de 3-2 Fata in Slovaciei în semifinala. De cealalta parte americanii, au doar două succese la Jocurile Olimpice - cel mai recent in 1980, au trecut fără probleme de Finlanda, scor 6-1, continuându-şi seria de meciuri fără înfrângere la Vancouver 2010.
La această ediţie o JO, Canada reuseste dubla la hochei, cucerind atât titlul olimpic la feminin, cât şi la masculin.
La festivitatea de premiere, Ryan Miller, portarul echipei Statelor Unite ale Americii, era un monument de tristeţe. Dupa o partida exceptionala, in care a facut minuni, portarul de la Buffalo Sabres a primit medalia de argint. În  momentul primiri medaliei, canadienii l-au aplaudat la scena deschisă pe bravul Miller, cel mai bun portar din NHL.
MVP-ul turneului fost o desemnat portarul american Ryan Miller, echipa turneului: portar - Ryan Miller (SUA), fundaşi: Brian Rafalski (SUA) şi Shea Weber (Canada, atacanţi: Jonathan Toews (Canada), Zach Parise (SUA) şi Pavol Demitra (Slovacia).
Canadianul Eric Staal, la 25 de ani, intra in clubul exclusivist al"Triplei de Aur", care numără în prezent 22 de jucatori. Astfel el a castigat Cupa Stanley (în 2006, cu Carolina de Huricanes), titlul Mondial (2007) si Aurul Olimpic.
Acesta este al 8-lea titlu olimpic la hochei pe gheaţă cucerit de Canada, după cele din 1920 (Antwerp), 1924 (Chamonix), 1928 (St Moritz), 1932 (Lake Placid), 1948 (St Moritz), 1952 ( Oslo) şi 2002 (Salt Lake City).