vineri, 30 octombrie 2015

Despre WhatsApp.

Despre aplicaţia WhatsApp se spune că este una dintre cele mai descărcate aplicaţii de pe internet şi care are la ora actuală aproximativ 800 de milioane de utilizatori activi din întreaga lume, fondatorul celebrului Facebook şi anume Mark Zuckerberg a plătit nu mai puţin de 19 miliarde de dolari.
Preţul plătit pentru aceasta aplicaţie, destul de mare a fost justificat prin potenţialul acestei aplicaţii de a atinge un număr de 1 miliard de utilizatori activi. Pentru cei care folosesc deja de foarte mult timp această aplicaţie multe setări sunt deja cunoscute însă pentru cei care abia au descoperit-o este important de ştiut câteva dintre aceste setări pentru o mai buna funcţionare şi utilizare a WhatsApp.
În cazul unui telefon cu card microSD, salvarea conversatilor se va face din meniul Settings-Chat Settings-Backup Conversations, după aceasta setare conversatile purtate pe aplicaţia WhatsApp vor fi transferate odată cu cardul, în cazul în care nu există această posibilitate de a avea card, va fi nevoie de un manager de  fişiere  pentru a accesa SD cardul / WhatsApp, locaţia la care sunt stocate datele şi transferarea lor.
Ascunderea activităţi pe WhatsApp se va face din meniul Setting-Account şi Privacy, iar la statuts se va selecta Nobody, după realizarea acestei setări nimeni nu va mai putea vedea când aţi fost activ pe contul de WhatsApp, însă după ce aţi făcut aceasta setare nici contul setat pe Nobody nu va mai putea vedea activitatea altor conturi.
Pentru cei care doresc să acceseze mesaje mai vechi de 7 zile vor avea nevoie de instalarea unei aplicaţii pentru administrarea fişierelor, aceste fişiere se găsesc în sdcard/WhatsApp/Databases, fişierul care vă interesează trebuie redenumit msgstore.db. Crypt după care se accesează Settings -Apps şi WhatsApp, se dă pe Clear Dată şi se restabileşte baza de date.
În cazul în care ştergem un mesaj fără să vrem, există posibilitatea de a recupera acel mesaj datorită faptului că WhatsApp face backup la mesagerie în fiecare dimineaţă la ora 4, iar dacă vreţi să recuperaţi mesajele şterse cea mai uşoară cale este să dezinstalaţi şi să reinstalaţi aplicaţia, şi mesajele şterse vor reveni cu baza de date din ultimele 7 zile.

Pentru cei care nu doresc ca pozele primite sau trimise prin WhatsApp, să fie stocate în galeria  foto a telefonului vor trebui să  facă următoarea setare: Settings-Privacy-Photos-dezactivare WhatsApp, aceasta setare este valabilă pentru utilizatori de teleoane cu sistem iOS, pentru cei cu Android vor avea nevoie de instalarea unui manager de fişiere, pentru a accesa locaţia sdcard/WhatsApp/Media, în fiecare dosar care vă interesează va trebui să selectaţi New din stânga jos şi să creaţi un fişier denumit nomedia.
În cazul în care nu veţi mai dori să primiţi notificări, dar totuşi nu vreţi să părăsiţi un grup din WhatsApp, utilizatori de iPhone trebuie să deschidă grupul să dea click pe subiect pentru a vedea informatile şi să selecteze -Mute, pentru Android, se deschide grupul şi pe meniul din dreapta sus se dă pe -Mute, aceasta setare este valabilă 8 ore, o săptămână sau pentru todeauna, prin debifarea opţiunii -Show Notifications.

Aplicaţia WhatsApp oferă posibilitatea de a accesa aplicaţii de pe pc, este necesar ca telefonul să  fie conectat la internet în momentul accesări aplicaţiei datorită faptului că sincronizarea se face prin internet, din momentul în care se accesează aplicaţia online web. Whatsapp.com, va trebui să se scaneze codul QR folosind opţiunea WebWhatsApp din meniul aplicaţiei mobile, este recomandat ca pentru limitarea traficului de date telefonul să fie conectat la o reţea WI-FI, după conectare toate contactele şi conversaţiile avute vor apărea pe ecran.
Pentru cei mai grăbiţi există în aplicaţia WhatsApp şi opţiunea de a accesa mai repede diverse contacte prin crearea de scurtături, această posibilitate o au deocamdată doar utilizatori cu sistem Android, pentru a obţine o scurtătură la un contact se va ţine degetul apăsat pe o conversaţie care se vrea a fi făcută scurtătură, va apărea Add conversation shortcut, iar iconul va fi pus pe ecran, el va avea numele celui care este trecut la contacte şi poza de profil.
WhatsApp mai are şi o funcţie pentru trimiterea de mesaje la mai mulţi utilizatori, fără a crea însă un grup, această funcţie se numeşte Broadcast, în meniul Android se setează doar New Broadcast, iar la iOS se va seta Chats-Broadcast List şi apoi New List, răspunsul celor care primesc mesajul nu va fi văzut decât de cel care a iniţiat conversaţia.
La primirea unui mesaj cel care l-a trimis va vedea că a ajuns şi a fost citit, datorită faptului că va apărea ca şi confirmare un V- albastru.
În cazul în care se doreşte ca la primirea unui mesaj să ignori mesajul, sau poate este nevoie de puţin timp pentru a răspunde la mesajul primit, se poate seta astfel: Setari-Cont-Confidentialitate-se debifeaza-Confirmari de citire.
Salvarea conversatilor pentru WhatsApp în cazul schimbări telefonului este foarte simplă, conversatile sunt în folderul Databases, din aplicaţia WhatsApp a telefonului, iar cea ce trebuie este doar copierea lor în calculatorul personal şi după care vor fi transferate în noul telefon.
Schimbarea numărului de telefon în aplicaţia WhatsApp se face foarte uşor, se intra în meniul principal, şi din dreapta sus se va alege Setari-Cont-Schimbati numărul, va trebui să fie introdus şi numărul vechi, daupa care se va introduce numărul nou de telefon.
Dacă se doreşte într-o conversaţie localizarea persoanei cu care vorbim sau invers, cel care doreşte să arate unde se afla în momentul respectiv va apăsa  pe agrafă din stânga jos şi la ataşamente va alege: -Locatie, pe harta vor apărea şi câteva sugestii de locuri, se va trimite simplu prin apăsarea pe: -Trimiteti locaţia curentă, şi astfel se va vedea exact locaţia în care se află persoana.
În cazul în care pentru a tastă (scrie) pe WhatsApp, din diferite motive nu se poate face, există şi o posibilitate de comunicare rapidă prin mesaje audio, se apasa pe butonul care are ca icon un microfon, acesta se găseşte în partea dreaptă jos şi se înregistrează mesajul audio după care se ia degetul de pe ecran, mesajul audio va fi trimis instant.
Dacă se doreşte trimiterea de fotografi fără a mai minimaliza aplicaţia se va apăsa pe butonul care are ca icon un aparat foto, se va face poza dorită după care se va timite, în cazul în care poza nu este cea ce vroiam să trimitem se apasa x şi se încearcă din nou.

De puţin timp WhatsApp a făcut posibil şi posibilitatea păstrări întregului istoric prin Google Drive, deşi WhatsApp avea un serviciu de backup de foarte mult timp, acesta nu permitea încărcarea automată a istoricului şi din acest motiv nu era eficient în cazul în care smartphone-ul era pierdut sau furat, întregul istoric se pierdea şi nu ar fi fost posibilă recupearea acestuia prin nici o metodă.
În Google Drive se poate face backup la tot ce ai în telefon, fotografii, clipuri video, mesaje scrise sau vocale, există şi funcţia de a alege să păstrezi doar ce vrei şi nu toate fişierele dintr-un folder, sau poţi salva doar fotografii sau mesaje.
Restabilirea datelor pe un nou telefon este foarte simplu de realizat, după confirmarea numărului de telefon WhatsApp va verifica în folderul sau dacă este ceva de restaurat, iar dacă nu va găsi nimic vă redirecţiona automat spre Google Drive, dar că în mai toate cazurile din industria it, cam totul este în circuit închis şi toate aplicatile noi vor fi disponibile doar pentru dispozitive foarte noi apărute, cele mai vechi se pare mai au de aşteptat până la realizarea unui backup prin această funcţie, după spusele celor de la Google este vorba de cam 8 luni de aşteptare pentru a putea avea acces la această opţiune în meniul de setări al aplicaţiei WhatsApp.

Ştergerea contului de WhatsApp, este foarte simplă se intra la Setari-Cont-Stergere Cont, după care se va da ştergere cont, după ştergerea contului nu va mai fi posibilă recuperarea conversatilor, se vor pierde toate contactele şi grupurile în care acel cont a fost înscris, este bine să vă gândiţi înainte de a şterge contul de WhatsApp, deoarece nici o aplicaţie nu va mai putea să vă ajute să recuperaţi date sau contacte din respectivul cont care a fost şters.
Recent cercetători de la Universitatea de Tehnologie din Brno (Cehia), au demonstrat că aplicaţia WhatsApp este foarte vurnerabila datorită faptului că stochează apelurile şi mesajele pe diverse servere, iar acestea pot fi accesate de la distanţă de persoane rău intenţionate, aceste date pot fi furate cu uşurinţă.
Pentru a demonstra cele afirmate, cercetători cehi au creat un program care a decriptat comunicarea dintre un smartphone cu sistem de operare Android şi serverele WhatsApp, după care au arătat că pot avea acces la datele din smartphone-ul vizat dar şi la datele stocate pe servere.
Cercetători cehi au afirmat următoarele:"Cercetările noastre demonstrează tipul de date care pot fi colectate din serverele WhatsApp și oferă o cale pentru ca alții să efectueze studii suplimentare pentru a corecta aceste erori",