marți, 23 februarie 2010

Echipa Canadei a fost invinsa la Vancouver 2010!

Pe 21 februarie, s-au desfăşurat 3 meciuri în turneul de hochei pe gheaţă, la masculin. Partida care a atras interesul atît spectatorilor, cît şi a telespectatorilor le-a adus faţă în faţă pe SUA şi Canada. Reprezentativa gazdelor a fost învinsă cu 5-3 şi a încheiat grupa pe locul 2.
Selecţionata de hochei pe gheaţă a Canadei, una dintre principalele favorite la cucerirea titlului olimpic la Vancouver 2010, a pierdut în faţa Statelor Unite ale Americii, cu scorul 3-5.
Americanii au preluat conducerea în secunda 41, când Brian Rafalski a marcat în poarta canadiană. După golul egalizator al lui Eric Staal, acelaşi Rafalski a restabilit diferenţa de un gol în finalul primei reprize, îngheţând atmosfera în patinoarul Canada Hockey Place. Cei 18.000 de spectatori nu au avut prea multe motive de bucurie nici după prima pauză, în ciuda faptului că Dany Heatley a reuşit să înscrie pentru gazde. Chris Drury şi Jamie Langenbrunner au marcat pentru americani, iar Ryan Kesler a stabilit scorul final, după o reuşită a vedetei candadienilor Sidney Crosby.
Echipa Statelor Unite ale Americii a câştigat toate cele trei partide jucate în grupa A şi s-a calificat direct în sferturile de finală ale turneului olimpic de la Vancouver. Canada, care a învins Norvegia şi a depăşit cu greu Elveţia, va trebui să joace în play-off-ul de calificare. Toate cele 12 echipe vor juca în partidele eliminatorii, unde vor fi repartizate în funcţie de rezultatele obţinute în grupe.
Profitand de jocul slab al canadienilor, americanii si-au majorat diferenta in minutul 7 si 9 secunde al actului al treilea, Jamie Langenbrunner deviind in poarta un sut expediat de Rafalski, omul partidei. Sidney Crosby a readus speranta in tabara canadiana cu un gol inscris cu 3 minute si 9 secunde inainte de finalul jocului, insa ultimul cuvant l-au avut tot americanii, Ryan Kesler marcand pentru 5-3 cu 45 de secunde inainte de final.
Înaintea meciului de astăzi, cea mai recentă victorie a americanilor în faţa Canadei era cea obţinută în urmă cu o jumătate de secol, în 1960, la Jocurile Olimpice de la Squaw Valley, cand echipa Statelor Unite s-a impus cu scorul de 2-1.
Rusia a cîştigat grupa B,după ce a învins Cehia cu 4-2, în timp ce Suedia s-a impus în grupa C datorită victoriei obţinute în faţa Finlandei cu 3-0.
Aceastea au fost ultimele 3 partide disputate în faza grupelor. În sferturile competiţiei s-au calificat direct SUA, Rusia, Suedia, Finlanda, în timp ce Cehia, Letonia, Canada, Germania, Slovacia, Norvegia, Belarus şi Elveţia vor juca în play-off.

Invinsa acum trei zile de Slovacia, Rusia avea mare nevoie de victorie in fata Cehiei pentru a evita un meci de baraj pentru accederea in sferturile de finala, insa acelasi lucru era valabil si pentru campioana olimpica din 1998.
Rusii au deschis scorul dupa 15 minute si 13 secunde de la startul partidei, prin Evgeni Malkin (foto rosu), dar prima repriza s-a terminat la egalitate, 1-1, Tomas Plekanec marcand pentru Cehia in ultimul minut.
In partea a doua s-a marcat un singur gol, autorul acestuia fiind rusul Viktor Kozlov, in minutul 14 si 43 de secunde. Acesta a fost ajutat sa inscrie de Alexander Radulov si Sergei Fedorov.
Malkin a marit avantajul Rusiei in minutul unu si 49 de secunde al ultimei reprize, insa cehii au redus din diferenta prin Milan Michalek (min. 14:51) si au inceput sa spere. In goana disperata dupa golul egalizator, Cehia a riscat si a scos portarul in ultimul minut, dar fara efect, pentru ca rusii au speculat acest lucru si Pavel Datsyuk a marcat in poarta goala cand mai erau 13 secunde de joc.
Rusia a incheiat grupa cu doua victorii, dupa ce in prima partida a trecut, cu 8-2, de Letonia, echipa care a suferit numai infrangeri la Vancouver.
----------------------------------------------------
Meciuri în play-off:
1.Cehia-Letonia (meci 1)
2.Canada-Germania (meci 2)
3.Slovacia-Norvegia (meci 3)
4.Belarus-Elveţia (meci 4)
--------------------------------------------------
Meciuri în sferturi:
1.SUA-cîştigătoarea meci 4
2.Rusia-cîştigătoarea meci 2
3.Suedia-cîştigătoarea meci 3
4.Finlanda-cîştigătoarea meci 1