sâmbătă, 12 septembrie 2020

Fotografii de 3.200 de megapixeli.


Cercetători de la SLAC Naţional Accelerator Laboratory au reuşit să realizeze primele fotografii digitale la o rezoluţie de 3.200 de megapixeli, aceste fotografii sunt cele mai mari din lume până în prezent într-o imagine singulară, aceste fotografii au fost realizate în timpul unui test care a urmărit testarea planului focal al unei camere foto care se află în faza de asamblare.
Fotografiile au fost realizate cu o cameră supradimensionată care este construită special pentru Observatorul Vera C.Rubin din Chile, această cameră foto are dimensiunea unui autoturism SUV.
Observatorul din Chile este în construcţie urmând ca acesta să fie dat în folosinţă în următori doi ani, camera de 3.200 de megapixeli care va fi montată la obsrvatorul Vera C.Rubin va avea ca proiect să capteze o succesiune de
magini panoramice ale întregului cer sudic pe care le va face o dată la câteva zile timp de 10 ani, va înregistra mişcările a miliarde de stele şi numeroase galaxii, acest proiect este numit Legacy Survey of Space and Time acest îşi propune să realizeze şi cel mai mare film astronomic din lume.
Pentru a realiza cam cât de mare este rezoluţia acestor fotografii de 3.200 de megapixeli, este nevoie de 378 de televizoare de înaltă rezoluţie cu afişare 4 K, iată cam de ce aţi avea nevoie pentru a afişa aceste fotografii la rezoluţia sa maximă.
Fotografiile create ca un test al planului focal care servește drept „ochi” al camerei. Pentru a face aceste fotografii, a fost folosit un orificiu de 150 microni pentru a proiecta imaginile pe planul focal.
În timpul testelor, cercetătorii SLAC au imaginat diverse obiecte, inclusiv un cap de romanesco (broccoli cu o suprafață foarte detaliată).
Planul focal trebuie răcit într-o cameră criostatică și redus la -150 grade Fahrenheit pentru ca acesta să funcționeze corect. Planul focal, care măsoară mai mult de 2 metri lățime (0,6 metri), conține 189 de senzori individuali sau dispozitive cuplate la încărcare, fiecare dintre acestea putând captura imagini de 16 megapixeli.
Fiecare pixel care adună lumina are o lățime de 10 microni - mic, dar de 10 ori mai mare decât pixelii unui telefon cu cameră tipic (pentru referință, părul mediu uman are o lățime de 50 microni). Planul focal este, de asemenea, foarte plat, măsurând în jur de o zecime lățimea părului uman, permițând imagini extrem de clare și clare. Mai multe seturi de nouă dispozitive cuplate la sarcină au fost asamblate în pătrate denumite „plute”, dintre care 21 au fost instalate pe planul focal, împreună cu patru plute de specialitate utilizate în scopuri structurale. Acest lucru a necesitat șase luni de muncă atentă, deoarece plutele, care au costat fiecare 3 milioane de dolari, sunt extrem de fragile.
Această cameră digitală supradimensionată are specificaţii remarcabile la cei 3.200 megapixeli, ar putea vedea o minge de golf de la 24 de kilometri distanță.