sâmbătă, 31 iulie 2010

Cea mai mare poza pe internet.

La numai o luna de la anuntarea celei mai mari fotografii din lume cea de 45 gigapixeli din Dubai, care este pe :http://www.gigapan.org/gigapans/48492/, 360 world.eu a realizat o panorama a orasului Budapesta , capitala Ungariei care bate toate recordurile pana in momentul de fata, este mai mare decat cea mai cunoscuta pana in prezent si anume cea a Parisului care poate fi vazuta pe : http://www.paris-26-gigapixels.com/index-fr.html. 
Fotografia Budapestei a fost făcută din Turnului Janos, pentru această fotografie sau folosit două camere Sony A900 (24 MPx), fiecare împreună cu un obiectiv de 400 mm şi un teleconvertor 1,4x, pentru a realiza peste 20.000 cadre în doar patru zile.
Prelucrarea imaginilor s-a realizat pe o staţie Dell T7500 (24 GB RAM, HDD 6 To), cu Autopano Giga, rezultând un fişier final de 70 GB. Imprimat la rezoluţia de 300 ppi, ar rezulta o fotografie de 156 x 31 m (o suprafaţă mai mare decât un stadion de fotbal!!).
O fotografie mult micşorată, de doar (!) 15 x 1,5 m va fi expusă în Budapesta în perioada 10 - 12 septembrie, cu ocazia celebrării unui secol de existenţa a Turnului Janos, locul de unde au fost efectuate cele peste 20.000 fotografii iniţiale.         
Gigantica fotografie poate fi văzută la adresa: http://www.70-billion-pixels-budapest.com/index, pentru a vedea această fotografie este nevoie să se instaleze Microsoft Silverlight.,in curand aceasta fotografie va putea fi vazuta doar contra cost .Silverlight este o platformă puternică de dezvoltare pentru crearea de aplicaţii media şi aplicaţii de afaceri pentru web, desktop şi dispozitive mobile.
Silverlight este un plug-in gratuit alimentat de NET framework care este compatibil în mai multe browsere, dispozitive şi sisteme de operare pentru a aduce un nou nivel de interactivitate oriunde pe Web lucrări. Cu suport pentru integrare de date avansate, multithreading, HD video streaming, şi de protecţie permite aplicaţii online şi offline pentru o gamă largă de scenarii de afaceri şi a consumatorilor.
Deşi sunt apolitic şi nu voi scrie nimic despre politică mă întreb cum de se dau atâţia bani pe o publicitate pe care nu o va urmări nimeni, sunt sigur că ne cunosc mai toţi în acesta lume cu bune şi cu rele, romani găseşti cam peste tot, iar ca să încerci să faci cunoscută o ţară în lume cu un logo reprezentând o frunză e cam mult, mai bine de acei bani se făceau lucruri de care romanii aveau nevoie urgentă, iar dacă tot se vrea promovare de ce nu luăm exemplu de la vecini unguri şi să facem şi noi o imagine a capitalei, o fotografie a Bucureştiului cel puţin egală cu cea a Budapestei în gigapixeli, eu personal cred că cei care ar dori să ne viziteze ar avea ce vedea, chiar dacă uni cârcotaşi ar spune că sunt zone în care crezi că abia au ieşit din război, orice oraş mare din lume are zone care sunt în construcţie sau în schimbare, poate voi avea ocazia să văd în viitor o imagine de panoramă a Bucureştiului în gigapixeli, şi să nu uităm că în Bucureşti exista o clădire care cred eu, este chiar mai mare decât mândria americanilor şi anume clădirea Pentagonului (sediul central al Departamentului Apărării al S.U.A).

Deşi această clădire se numeşte Palatul Parlamentului, parlamentari romani nu ştiu încă să o facă cunoscută, o panoramă de pe această clădire în gigapixeli ar lua faţa multor capitale din lume, dar se pare că la noi în ţară suntem la stadiul de a sufla în "frunză" şi de a merge îmbrăcaţi cu haine de mii de euro în zone inundate... no comment.