joi, 14 ianuarie 2016

Despre Psihologia Inversa.

Psihologia inversa este metoda prin care o persoana este determinata sa adopte un anumit comportament prin simplul fapt ca este manipulata sa faca sau sa se comporte exact in sensul invers decat ar face daca nu i-ar fi sugerat acel comportament ,aceasta tehnica este foarte des folosita in diverse domenii de activitate chiar daca acest fapt nu va fi recunoscut niciodata ,pe scurt unei persoane care va trebui sa se comporte intr-un anumit fel ,va resimti o restrangere a libertatii sale si va actiona in felul opus ,si se creaza falsa iluzie ca persoana in cauza si-a restabilit sentimentul de libertate .
Aceasta metoda de convingere se bazeaza pe simplul fapt ca atunci cand o persoana este supusa unei presiuni ,va intelege sa isi apere libertatea de comportament ,si cu cat cineva va fi  fortat sa faca ceva se va revolta impotriva celor sau celui care il forteaza sa faca ceva care nu vrea .
Atunci cand libertatea noastra este limitata sau amenintata se trezeste motivatia interna ,si mai simplu de inteles este cand o persoana face ceva interzis,
 pentru a ironiza in mod deliberat autoritatea care ii interzice acel  fapt.
Acest comportament e starnit de schimbarea perceptiei noastre si nu e ceva  firesc,sau natural.
Din cauza asta se numeste reactanta,aceasta metoda de psihologie inversa poate avea 4 trepte de perceptie,prima ar fi libertatea care o percepem ,a doua ar fi amenintarea ,a treia este rectanta si a patra restabilirea libertatii .
Psihologia inversă este un procedeu de convingere a unei persoane să adopte un anumit comportament sau o idee, prin sugerarea a ceva ce este exact opusul a ceea ce dorești ca persoana să facă sau să creadă.
Aceasta metoda demonstrează faptul că oamenii răspund negativ la încercarea de a fi convinși, alegând susținerea opțiunii contrare celei prezentate,aceasta metoda este considerate o forma de manipulare moderna si nu reprezinta un mod correct de a comunica ,este foarte utila totusi in mod special asupra persoanelor care au un caracter foarte puternic ,si nu le place sa primeasca indicatii sau ordine clare cu ce au de facut de multe ori anumite personae nu isi dau seama de aceasta metoda si sant pusi foarte des in situatia de a se aplica psihologia inversa asupra lor.

Această metoda  funționează  pentru că  niciunuia dintre noi nu ne place să ni se spună ce să facem, astfel  încât vom  face exact opusul numai pentru a ne re-afirma  probabil cel mai puternic  factor motivațional care nu implică instinctul de supraviețuire.
Deși este des utilizată de părinți pentru a-i determina pe copii să se conformeze anumitor cerințe, psihologia inversă nu este o tehnică recomandată în procesul de educare.
Aceasta metoda nu trebuie utilizată în mod necorespunzător și abuziv pe copii, acestia având nevoie de o comunicare sinceră și nu de una bazată pe aceasta metoda de manipulare.
Lipsa de onestitate manifestată  față de copii va conduce pe termen lung la rezultate dezastruoase, părinții ajungând să nu mai dețină autoritate în fața propriilor copii.
Psihologia  inversa poate fi extrem de periculoasa in cazul in care nu este aplicata  corespunzator, sau este aplicata unei persoane care nu are o putere de decizie normala,se poate evita folosirea acestei metode intr-un mod foarte simplu ca exemplu daca cineva decide sa utilizeze aceata  metoda de convingere bazata pe manipulare o poate face si fara sa se impuna cu psihoogia inversa ,intr-un mod extrem de simplu va spune persoanei pe un ton calm ca indiferent daca faci sau nu faci un anumit lucru numim x,y,z alegerea este a ta eu nu te pot forta ,se va face o pauza pentru a vedea reactia celui cu care discuta si pe care urmeaza sa il convinga de modul de a face x,y,z ,nu va trebui sa se impuna hotarat si pe un ton ridicat ca trebuie sa faci x,y,z ,pentru ca in acel moment persoana va face exact opusul pentru a dovedi ca nu primeste ordine si este liber sa decida si singur de ce are de facut .
Psihologia inversa sau aceasta metoda de manipulare, poate fi invatata si folosita de oricine, in diferite forme, in multe meserii, mai ales in cele care presupun persuasiunea,adica puterea de a convinge pe cineva sa faca sau sa creada ceva.
Cei care folosesc aceasta metoda sunt greu de detectat, deoarece abuzul lor nu iese la suprafata decat atunci cand isi pierd cumpatul.insa asta se intampla foarte rar, pentru ca in multe cazuri s-au antrenat sa reziste pana la atingerea obiectivului cu orice cosecinte si oricat ar fi de greu.
Metodele preferate ale manipulatorilor sunt victimizarea, mimarea inocentei, santajul emotional, minciuna, omisiunea, negarea, invinovatirea, intimidarea subtila, inducerea nesigurantei, subminarea stimei de sine.
Cei care folosesc psihologia inversa ,nu iti dau timp sa te gandesti la ce ai de facut ,vor vorbi mult si vor incerca ca in cadrul discutiei sa creze confuzie si diversiune.
In cazul in care totusi ati descoperit ca se foloseste psihologia invesa , incercati pe cat posibil sa nu aratati asta si sa urmariti detasati cea ce se va incerca in continuare ,si asta pentru ca odata destructurata ,manipularea nu mai are nici un efect sau putere asupra subiectului.
Daca veti dori sa vedeti ce se intampla in jurul vostru din aceasta perspectiva ,incercati sa  observati  si sa descoperiti ce  metode folosesc persoanele din jurul vostru si incercati sa trageti si propiile concluzii ,despre aceasta metoda numita psihologia inversa .