sâmbătă, 12 decembrie 2015

Despre citit.

Cititul trebuie să fie o activitate placuta, in general este bine sa alegi o carte care îţi este utilă acum şi care iti va creşte şansa ca tu să faci ceva practic, bazându-te pe ea.
O carte este uşor de citit dacă o citeşti cu plăcere, limbajul constituie un element important în legătura creată cu cititorul.
Fie ca e vorba de o carte, de un e-mail sau de un articol de ziar, nu totul are insa aceeasi importanta.
Unele fragmente prezinta informatiile dorite, iar altele reprezinta doar introduceri, concluzii, detalieri peste care poti trece rapid. La citirea rapidă ochii obosesc mai puțin, decît la citirea lentă.
Cititul in viteza reduce abilitatea de memorare si de intelegere , la fel de multe persoane cred ca a citi in viteza inseamna sa nu intelegi si sa retii totul.
Cu toate acestea situatia este exact invers, citind rapid, scanand efectiv un document, reusesti sa retii chiar mai multe informatii decat cel ce ar citi in detaliu  fiecare cuvant si propozitie in parte.

Intr-un timp mult mai scurt iti faci o idee de baza si retii mult mai usor datele importante care te intereseaza.
Degeaba vrei să citeşti dacă ai lucruri mai importante de făcut (ale căror situatie te presează) sau dacă starea ta psihică nu este cea mai potrivită,nu vei reusi decat sa te amagesti ca citesti ,mai bine amana si citeste atunci cand ai dispozitia si starea necesara vei observa ca atunci chiar reti ce ai citit si lectura este mult mai placuta .
Creierul nu citeşte literă cu literă, mai exact creierul face asocierii ale imaginilor (în cazul de faţă ale cuvintelor),cuvintele cunoscute şi stocate în el, singurele litere pe care le citim in mod sigur sunt prima si ultima. Deci, cu alte cuvinte, un cuvânt poate fi citit cu singura condiţie ca poziţiile primei si ultimei litere sa fie neschimbate, restul nu conteză
Iata un scurt exemplu:
Daca nu s-a inteles textul de mai sus iata si textul original:
Odată într-o zi de vară, stăteam pe plajă observând două fete ţopăind în nisip, îşi dădeau serios interesul construin un castel de nisip cu turnuri,Pasaje secrete, poduri, când erau pe punctul de a termina a venit un val distrugând totul, reducând castelul la o grămadă de nisip şi spumă. M-am gândit că după atât efort, fetele vor începe să plângă, dar în loc de asta, alergau pe plajă râzând şi jucându-se, şi au început să construiască un alt castel. Mi-am dat seama că am învăţat o mare lecţie: Dedicăm mult timp din viaţa noastră construind ceva dar când mai târziu un val vine şi distruge tot, ce rămâne e doar prietenia, grija şi mâinile acelora ce sunt capabili să ne facă să surâdem.

Cercetătorii în neurologie au descoperit ca navigarea pe internet stimulează mintea mult mai mult decât cititul unei cărţi.
Căutarea pe internet este asemănătoare cu jocul de puzzle sau completarea unui rebus. Electroencefalogramele au arătat că navigarea pe internet activează mai multe zone ale creierului decât activitatea pasivă a citirii unui roman.pe scurt cititul este bun indiferent sub ce forma sau fel se face.