vineri, 11 septembrie 2015

Noul patinoar din Bucuresti.

Intr-o perioada in care hocheiul din Romania ,a suferit destul de mult din cauza unor neaveniti implicati in acest sport si care in loc sa ajute mai mult au distrus ,in care cei care au condus Federatia Romana de Hochei au fost niste impostori care nu au stiut nici cum sa atraga sponsori sau sa  faca demersurile necesare construiri de patinoare,sa nu mai zic de selectia de la nivelul de copii si juniori care nu mai exista decat in zona Miercurea Ciuc unde acest sport este iubit si apreciat la adevarata sa valoare.
Iata ca la inceputul luni septembrie ,mai exact in data de 2 septembrie 2015, Primaria Bucuresti ,a predat patinoarul firmei care se va ocupa de reconstructia si modernizarea patinoarului .
Primaria Bucuresti era propietarul celui mai vechi patinoar din Bucuresti ,din cate stiu el a fost construit in 1958 la inceput el a fost neacoperit, in 1972 cu ocazia organizari campionatului Mondial de Hochei pe gheata (grupa valorica B),s-a realizat si acoperirea acestuia.
Patinoarul  este si singurul de acest fel din orasul care se mai vrea si capitala europeana,acest oras care arata la ora actuala ca dupa un bombardament.
Am spus singurul pentru ca patinoare precum cele din Floreasca sau Drumul Taberei ,sau cele care se fac pe perioada ierni pe lacurile din Herastrau si Cismigiu,nu pot fi considerate patinoare omologate pentru sport si cel mult pentru o distractie sezoniera a patinatorilor amatori,iar despre acele asa zise patinoare din cele doua mall-uri bucurestene AFI Cotroceni si Liberty,nici nu poate fi vorba ,desi cu regret spun asta pe cel din AFI Cotroceni am vazut ca se pregatesc unele sperante la patinaj artistic din lipsa unui patinoar din acest oras.
Firma care va construi un nou patinoar se numeste Astaldi si va avea ca partener firma UTI Grup,cele doua  firme au castigat in luna septembrie 2014, licitatia de  reconstructie a patinoarului"Mihai Flamaropol" din Bucuresti.
Firma care se ocupa de reconstrucția  patinoarului ”Mihai Flamaropol” din București,a declarat ca acest proiect are o valoare aproximată la 100 milioane lei, adică aproximativ 22 de milioane de euro. 
Conform proiectului inițial, lucrarea totală ar fi trebuit să dureze 36 de luni, din care 24 de luni pentru lucrările de proiectare și execuție și 12 luni pentru serviciile tehnice de operare și mentenanță postfinalizare,însă aceste termene au fost schimbate , deoarece există promisiuni că în 12 luni, acest proiect va fi gata.
Sper ca asa sa fie ca vor mai intarzia o luna sau doua nu e o problema dar sa faca un patinoar de care noi bucuresteni sa fim mandri si sa putem patina sau sa vedem partide de hochei pe gheata din campionatul intern si nu numai ,chair as dori sa vad si spectacole pe gheata sau competitii de patinaj artistic asa cum este in orice oras european care are pretentia ca este si capitala.
Proiectul include dotarea și echiparea la cele mai înalte standarde calitative, contractul presupune demolarea construcţiilor existente, proiectarea şi execuţia unui nou complex multifuncţional destinat competiţiilor sportive pe gheaţă şi a altor activităţi culturale şi de agrement.
Construcţia va avea o suprafaţă totală de 22.600 metri pătraţi şi va avea o capacitate de 3.100 de locuri (dintre care 61 pentru persoane cu dizabilităţi), dar şi peste 120 de locuri de parcare. 
Mai putin interesant pentru mine cel putin ,asta pentru ca nu ma duc sa ma urc pe acoperis cand vreau sa vad o partida de hochei pe gheata ,constructorul acestui nou patinoar spune ca pe acoperisul patinoarului va fi plantata iarba si va fi deschis publicului atat vara cat si iarna ,desi ma indoiesc ca la -15 grade te vei urca sa vezi iarba de pe acoperis dar pentru uni asta se numeste atractie,si mai putin ma intereseaza simplul aspect ca acest patinoar va semana cu opera din Oslo (Norvegia),intradevar un lucru bun este ca va avea deschiderea catre lac,iar sistemele ce vor fi instalate vor asigura un consum optimizat de energie un fapt benefic este si ca in afara consumului redus de energie se va polua mai putin prin reducerea emisiilor poluante.
Orasul Bucuresti este singura capitala din Uniunea Europeana care nu are un patinoar utilizabil pentru competitii omologate in sporturi precum Hochei pe gheata sau patinaj ,sper ca in scurt timp aceasta noua constructie promisa sa schimbe aceasta situatie si hocheisti din Bucuresti sa nu mai mearga la Gheorghieni ,sau in comuna din Harghita,la Carta pentru a se pregati . 
Este nevoie de mai multe astfel de proiecte ,pentru ca la acest capitol stam foarte prost exista patinoare functionale doar la Miercurea Ciuc,Galati,si mai nou la Brasov si la Carta(Harghita),dar pentru inceput este binevenita aceasta noua constructie care va schimba in bine sper si  situatia actuala din hocheiul romanesc.