duminică, 2 mai 2021

FluBot

FluBot este denumirea noului malware de Android care urmăreşte să fure date importante din telefon, printre datele vizate sunt parolele şi tot ce ţine de cardurile bancare salvate în telefoane cu sistem de operare Android.
Modul de răspândire al acestui malware este prin primirea de mesaje de tip SMS, aceste mesaje sunt redactate în aşa fel încât să pară că au fost trimise de către o companie de curierat gen DHL sau de livrări produse Amazon, sau UPS sau RoyalMail.
În SMS - ul primit de victima acestui malware se solicită activarea unui link pentru a urmări un colet fictiv., se încearcă un atac de tip phishing site-ul pe care se cere activarea şi instalarea unei aplicaţii prin care să se facă posibilă urmărirea procesului de livrare.
După ce a fost instalat în telefonul victimei FluBot va solicită permisiuni pentru accesarea adresei de contacte pe care o foloseşte pentru a trimite mai departe SMS-uri conţinând link-ul către site-ul de phishing.
În prezent FluBot afectează doar telefoanele mobile care folosesc sistemul Android, cele care folosesc alte sisteme de operare sau IOS nu sunt afectate.
FluBot a avut cea mai mare răspândire în Marea Britanie, operatorii de telefonie mobilă au trimis alerte cu privire la modul de operare al acestui malware numit FluBot.

FluBot poate fi uşor recunoscut prin faptul că se cere instalarea unui APK gen aplicaţie Android dar care nu provine din magazine cunoscute ca Play Store sau App Store.
Cea mai sigură evitare .de a instala FluBot din greşeala este să nu se instaleze nici un fel de aplicaţie de tip Android din surse necunoscute şi nesigure.