marți, 1 decembrie 2015

Între calităţile şi defectele românilor.

Am auzit de multe ori în jurul meu, persoane care spuneau că ar vrea să părăsească ţara sau că e mai bine în altă ţară, şi în afară de toate chiar le este ruşine că sunt românii.
Chiar aşa să fie?! Păi acum se poate pleca mai uşor ca în alte vremuri, am o nelămurire în privinţa negării acestora că fac parte dintr-un grup, deşi eu cred că mai degrabă este o mândrie prost înţeleasă, în timp unii s-au obişnuit să susţină public că le este ruşine că sunt românii.
În trecut au mai avut şi alţii astfel de perioade mai grele, doar ca la noi s-a prelungit din cauza clasei politice pe care am avut-o şi încă o avem şi noi ca ţara şi ca neam nu avem de ce să ne fie ruşine, noi români faţă de alţii avem istorie, avem un trecut şi chiar şi un prezent, noi ca naţie am dat multe şi încă mai sunt resurse în mai toate domeniile.
Acum mulţi vor spune că deşi îi laud eu pe românii cu istoria şi cu ce au dat ei în timp, avem şi românii care nu ştiu ce înseamnă omenia, cinstea, bunul simţ, corectitudinea, conştiinţa.
Da este adevărat dar mulţi dintre ei ar fi mai buni dacă nu ar fi nevoiţi să ajungă să fie la limită şi să fie nevoiţi să îşi părăsească ţara, familia şi tot ce au mai drag, doar pentru a se umili în ţări străine şi a face sacrificii să poată trimite bani sau să economisească să îşi poată cumpăra o casă, o maşină sau alte bunuri care în alte părţi deja sunt considerate lucruri normale pentru a trăi decent.
Sunt milioane de români care lucrează în Italia, Spania, Marea Britanie, sunt alte sute de mii în Germania sau Franţa şi alte zeci de mii care îşi caută un trai mai bun prin ţări mai mici, precum Finlanda sau Austria.
Suntem cam peste tot în lume, suntem muncitori şi ne vedem de treaba pentru asta suntem respectaţi şi apreciaţi.
Avem medici români in Franta si Germania, bucatari in Turcia(Antalya), asistente medicale in Italia, soferi de tir in Anglia.
 Iar acest lucru ma bucura, pentru ca este un efect normal al globalizarii, iar daca poti trai mai bine afara, fa-o.dar  fara sa blamezi tara din care ai plecat.
Acestia care se simt rusinati ca sunt românii ,care critica tot timpul cam tot ce vad si care cauta sa arate numai aspectele negative ,de ce nu fac nimic ei sa arate ca se poate mai bine.
Lipsa de curaj a lor ma pune pe ganduri ,macar de curiozitate au citit istoria poporului român ,au incercat sa fie ei mai buni ,mai civilizati ,mai altfel decat ceilalti pentru a da un exemplu ca se poate .
Pentru a fi un bun român ,fi tu mai bun si arata prin  fapte care sa faca cinste tarii tale ,iar mai apoi trebuie sa iubesti si oamenii care fac parte din tara ta ,fara a iubi acesti oamenii nu poti trai aici ,a spune ca iubesti sau ca iti place Delta sau nu mai stiu ce regiune a tari ,e asa cam  prea comercial ca si brosura unei  firme de turism,si chiar si asa vorba unui prieten, daca ar fi sa plecam toti in  afara tarii, noi ce fel de români am mai  fi?!
In primul rand daca vrei sa crezi in tara ta ,trebuie sa crezi in oamenii sai ,iar daca vrei sa nu iti mai fie rusine fa ceva pentru ca asa crezi tu ca este bine ,nu ca te-ar forta cineva sau ceva ,daca totii acestia vor face ceva ,atunci vom avea cu totii o tara de care sa nu ne mai fie rusine ,pentru ca mandria de a fi român este consecinta faptelor noastre si nu are nici o legatura cu patriotismul .
Totusi  pentru toti aceia care le este rusine sa spuna ca este român ,vreau sa spun ca  fara acesti românii nu ar fi  existat multe inventii ,multe descoperiri ,fata de alte tari avem in orice domeniu cate un român .

Si iata doar cateva exemple de romanii celebri in toata lumea pe care altii ar vrea sa ii aiba ,nu pentru a se lauda si doar pentru simplu  fapt de a spune ca este al lor .
-1827-Petrahe Poenaru a inventat stiloul 
- 1880 - Dumitru Vasescu - construieste automobilul cu motor cu aburi
- 1886 - Alexandru Ciurcu - construieste prima ambarcatiune cu reactie
- 1895 - D. Hurmuzescu - descopera electroscopul
- 1904 - Emil Racovita - fondatorul biospeologiei
- 1906, 18.03 - Traian Vuia - avionul cu tren de aterizare pe roti cu pneuri; cu “Vuia I” acesta reuseste prima decolare fara sa foloseasca nici un mijloc ajutator, numai cu aparate aflate la bord (în fapt, primul avion din istorie)
- 1906 - A.A. Beldiman - aparatul hidraulic cu dalta de percutie pentru sondaje adanci
- 1910 - Tache Brumarescu - masina de taiat sulf
- 1918 - Gogu Constantinescu - intemeiaza o noua stiinta: sonicitatea
· 1920 - Gheorghe Botezatu - a calculat traiectoriile posibile Pamant - Luna, folosite la pregatirea programelor “Apollo” (al caror parinte a fost sibianul Herman Oberth); el a fost si seful echipei de matematicieni care a lucrat la proiectul rachetei “Apollo” care a dus primul om pe Luna
- 1921 - Aurel Persu - automobilul fara diferential, cu motor în spate (de forma “picaturii de apa”) 
= 1962 - Ion Agarbiceanu - primul laser cu gaz (heliu-neon) cu radiatie infrarosie
-Grigore Antipa :Diorama este o reprezentare spatiala a unei portiuni de peisaj, in care se expun, in muzee, animale impaiate, manechine si diverse alte obiecte asemanatoare, in scopul infatisarii unui ecosistem si crearii impresiei unui peisaj real. Primul care s-a gandit la aceasta forma de incadrare a naturii in peisajul citadin a fost naturalistul Grigore Antipa, biolog, zoolog, ecolog si profesor universitar romana. El este intemeietorul Muzeului National de Istorie Naturala din Bucuresti, care ii poarta numele si care, pornind de la reorganizarea sa, in 1907, prezinta pentru prima oara dioramele biologice.
-Stefan Odobleja : Cibernetica este teoria controlului prin retroactiune. Termenul s-a raspandit mai ales in legatura cu sistemele digitale, dar domeniul este mult mai larg: cibernetica se ocupa de modul in care un sistem (digital, mecanic, biologic) prelucreaza informatiile si reactioneaza la acestea; tot cibernetica se intereseaza de modul in care sistemele se modifica sau permit modificari pentru a-si optimiza actiunile. Medicul Stefan Odobleja, creatorul psihociberneticii si parintele ciberneticii generalizate, publica in 1929 studiul “Metoda de transonanta toracica” in care enunta pentru prima oara legea reversibilitatii.
- Nicolae Vasilescu-Karpen· -O pila electrica, de productie romaneasca, furnizeaza energie , fara intrerupere. Inventatorul minunii, Nicolae Vasilescu Karpen, om de stiinta, inginer, fizician si inventator a declarat, cu o jumatate de secol in urma, ca ea va functiona vesnic. In Muzeul National Tehnic "Dimitrie Leonida" din Bucuresti exista un obiect de patrimoniu care sta intr-un seif metalic blindat, chiar in biroul directorului muzeului. Este vorba despre "Pila termoelectrica cu temperatura uniforma", cunoscuta sub numele de "Pila lui Karpen", realizata in 1950. Aparatul este, de fapt, un perpetuum mobile, adica un dispozitiv care genereaza energie la nesfarsit fara interventie din exterior.
· Petrache Poenaru-In anul 1821, braileanul Petrache Poenaru, , creator al steagului Romaniei moderne, inginer, matematician, inventator si membru titular al Academiei Romane din 1870, a fost secretarul lui Tudor Vladimirescu in timpul revolutiei. Aceasta avea o functie publica, activitatea lui fiind legata de pana si calimara. Poate ca si de aici i-a venit ideea conceperii primului stilou din lume. Desi dupa infrangerea lui Tudor Vladimirescu pandurii erau vanati si decapitati, Petrache Poenaru scapa, iar in 1826 primeste o bursa franceza si isi completeaza studiile la Ecole Polytechnique din Paris.
· Ioan Cantacuzino · Ioan Cantacuzino, academician, medic, microbiolog, profesor universitar roman, fondator al scolii romanesti de imunologie si patologie experimentala, a desfasurat o bogata activitate de cercetare privind vibronul holeric si vaccinarea antiholerica. 

Pe baza cercetarilor desfasurate in aceasta directie,medicul a pus la punct o metoda de vaccinare antiholerica, numita “Metoda Cantacuzino”, folosita si astazi in tarile unde se mai semnaleaza cazuri de holera. Implicandu-se in studiul holerei, tifosului exantematic si tuberculozei, aduce contributii remarcabile. A creat notiunea de imunitate prin contact.
· Ana Aslan-Medic roman specialist in gerontologie, academician din 1974 si director al Institutului National de Geriatrie si Gerontologie, Ana Aslan a evidentiat importanta procainei in ameliorarea tulburarilor distrofice legate de varsta, aplicand-o pe scara larga in clinica de geriatrie, sub numele de Gerovital sau vitamina H3. Produsul geriatric a fost preparat in anul 1952 si brevetat in peste 30 de tari. In acelasi an ia fiinta Institutul National de Geronto-Geriatrie „Dr. Ana Aslan”, primul institut de geriatrie din lume, model pentru tarile dezvoltate, prin asistenta clinica si cercetare
· Henri Coanda -In Octombrie 1910, Marele Palat de pe Champs-Elisee, Paris, a gazduit cea de-a doua editie a Expozitiei Internationale de Aeronautica. Au fost expuse cele mai noi piese de aviatie. Cea mai interesanta masinarie, care a atras atentia multora, a fost un avion rosu, fara elice, pe a carui placuta metalica era scris: COANDA-1910. Acest avion a trezit interesul si atentia oamenilor nu numai pentru ca nu avea elice, ci si pentru ca era total diferit  fata de ceea ce numeau ei pana atunci "avion". 

Masinaria avea doua aripi duble si un singur loc, o anvergura de 10,3 m, lungimea de 12,5 m, greutatea de 420 kg si o forta a propulsiei de 220 kg. 
Cea mai interesantă parte din avionul lui Coandă era sistemul de propulsie, o adevărată revoluţie în construcţia de motoare de avioane, care avea să constituie soluţia viitorului.
· Nicolae Paulescu-· Nicolae Paulescu, profesor de psihologie al Universităţii de Medicină şi Farmacie din Bucureşti, este cel care a descoperit pentru prima oară, în 1921, insulina, hormonul secretat de pancreas, care reglează metabolismul glucidelor, lipidelor, protidelor şi mineralelor din organism. Paulescu este cel care a demonstrat eficienţa acestei substanţe în reducerea hiperglicemiei şi care a folosit insulina în tratarea diabetului.
Descoperirea sa a salvat milioane de vieţi.
Nu este nevoie să mai amintesc şi valorile sportului românesc, şi ar fi nedrept să amintesc doar trei patru nume mai cunoscute şi pe ceilalţi să nu îi amintesc, să mai spun că am avut până şi în cosmos pe Dumitru Prunariu care la 14 mai 1981 a zburat în spaţiul cosmic, a participat la misiunea Soiuz 40 din cadrul programului spaţial „Intercosmos” şi a petrecut în spaţiu 7 zile, 20 de ore şi 42 de minute.
În încheiere voi spune că nu e nevoie să fi mândru că eşti român, e de ajuns să nu te dezici de ţara ta, de neamul tău, şi dacă poţi face ceva pentru această ţară, fă-o fără să ceri nimic în schimb, ţara dacă nu va putea să îţi dea ţie poate va putea datorită ţie şi altora ca tine să dea celor care vin după tine, ceva mai bun şi poate ei nu vor mai simţi nevoia să spună că le este ruşine de ţara lor.
La mulţi ani tuturor românilor, de aici şi de pretutindeni!