joi, 13 octombrie 2022

Oxymore.

                        

Cunoscutul compozitor francez de muzică electronică Jean-Michel Jarre a anunțat că al 22-lea album al său de studio numit Oxymore va fi lansat vineri 21 octombrie 2022, prin intermediul companiei Sony Music.
Acest nou album a fost conceput ca o lucrare captivantă într-o versiune binaurală multicanal și 3D.
De la rolul său timpuriu de pionierat în muzica electronică, utilizarea tehnologiei și producției audio multicanal, până la explorările sale recente în tărâmurile performanței VR și metaversul, tehnologia este în tot ceea ce face.
Catalogul actual al lui  Jean Michel Jarre care include 21 de albume de studio de la Oxygene, a generat vânzări de peste 85 de milioane în întreaga lume și i-a adus nenumărate premii și nominalizări.
De-a lungul carierei sale Jean Michel Jarre a luat unele dintre cele mai emblematice repere incluse în Patrimoniul Mondial UNESCO de pe tot globul pentru mesajul său creativ, cultural și de mediu.
Jean Michel Jarre este ambasadorul ONU pentru UNESCO, un apărător necondiționat al drepturilor de autor, un protector al mediului, laureat al medaliei Stephen Hawking pentru comunicare științifică.
Jean Michel Jarre a stabilit, de asemenea, noi recorduri mondiale Guinness pentru prezența publicului live la concerte în mai multe locații emblematice. 
Jean Michel Jarre a fost primul muzician occidental care a fost invitat să cânte în China și a creat și susținut, de asemenea, concerte-evenimente la Marile Piramide din Egipt, Deșertul Sahara, Orașul Interzis și Piața Tiananmen, Houston, sau Turnul Eiffel.
Sunetul binaural multicanal va revoluționa modul în care muzica este compusă, amestecată și produsă, plasând sunete și texturi în spațiu la 360 de grade și poate fi experimentat cu ușurință de orice ascultător cu căști. 
Oxymore este prima lansare comercială de această talie care împinge viitorul audio și sunet muzical la acest nou nivel, albumul este un omagiu adus de Jean Michel Jarre pentru compozitorul francez Pierre Henry.
Creația conceptuală a lui Oxymore se bazează pe calitățile captivante ale albumului său din anul 2021, Amazonia, care a oferit coloana sonoră expoziției cu același nume a lui Sebastião Salgado.
Sunetul binaural multicanal revoluționează modul în care muzica este compusă, amestecată și produsă, plasând sunete și texturi în spațiu la 360 de grade și poate fi experimentat cel mai bine de orice ascultător cu căști. 
Albumul Oxymore al lui Jean-Michel Jarre este prima lansare comercială de acest gen, care împinge viitorul audio și sunet muzical la un nivel cu totul nou.    
                           
Ca parte a proiectului imersiv, Jean Michel Jarre va lansa și „OXYVILLE”, care este o lume de realitate virtuală care va însoți lansarea albumului.
Jean-Michel Jarre nu este străin de această inovație, după ce a interpretat recent „Welcome to the Other Side”, o transmisie live virtuală revoluționară în întreaga lume de la Notre Dame din Paris, în ajunul Anului Nou, din anul 2021.
Lumea virtuala este cel mai recent mod prin care muzicianul francez a folosit tehnologia modernă pentru a spori plăcerea muzicii sale.
"OXYVILLE va fi un oraș virtual al muzicii, iar în viitor voi invita alți artiști să facă parte din el, precum și să susțin cursuri de master și alte evenimente. Vreau să devină un sandbox pentru noi experiențe muzicale.” ,“azi este cel mai interesant moment pentru a crea, a face muzică și a împărtăși în atâtea medii”a spus Jean-Michel Jarre.
Oxymore este al 22-lea album al lui Jean-Michel Jarre si va contine urmatoarele piese:
  • Agora
  • Oxymore
  • Neon Lips
  • Sonic Land
  • Animal Genesis
  • Synthy Sisters
  • Sex in the Machine
  • Zeitgeist
  • Crystal Garden
  • Brutalism
  • Epica


Oxymore este descris ca „o călătorie muzicală, în care sunetele lui Pierre Henry interacționează cu cele ale lui Jean Michel Jarre, într-un dans elegant între sunete digitale și analogice, inspirat de mișcarea franceză „muzique concrete”.
Pierre Henry (1927 – 2017) este cunoscut ca un pionier al muzicii concrete cu muzica electronică care se bazează pe manipularea tangibilă a sunetului eșantionat. În anii 1940,Pierre Henry împreună cu compozitorul francez Pierre Schaeffer au creat un stil de muzică, construit pe manipularea fizică a sunetelor de pe bandă.
„Cred că magnetofonul este cel mai bun instrument pentru compozitorul care vrea cu adevărat să creeze după ureche pentru ureche”, a explicat Henry.
Jean Michel Jarre și Pierre Henry aveau planuri pentru o colaborare pentru albumul lui Jarre numit Electronica , dar Pierre Henry a murit înainte ca acesta să fie finalizat. După moartea lui Henry, văduva sa i-a dat lui Jarre materialul audio care fusese pregătit pentru această colaborare. Jarre a folosit acest material ca bază pentru Oxymore.