miercuri, 2 februarie 2022

Ameca

Ameca robotul prezentat la CES 2022 din Las Vegas, este un robot umanoid hiperrealist construit de compania Engineered Arts din Marea Britanie, care a luat viață la sfârșitul anului 2021.
Inginerii de la Engineered Arts au realizat un robot umanoid numit Ameca acesta are pielea de culoare gri, cu caracteristici deliberat neutre din punct de vedere al genului și rasei.
Compania îl descrie drept „cel mai avansat robot cu formă umană din lume, reprezentând avangarda tehnologiei robotice umane” are 22 de motorașe, fața este acoperită de un silicon special și are inclusiv riduri pe frunte.
„Motivul pentru a face un robot care arată ca o persoană este acela de a interacționa cu oamenii. Fața umană este un instrument de comunicare cu lățime de bandă foarte mare și de aceea am construit acești roboți expresivi”, a declarat Will Jackson, fondatorul Engineered Arts.
Diferit de AlphaZero sau GPT-3, Ameca nu a fost construit pentru a afișa inteligență insa imită până la cel mai mic detaliu mișcările unei persoane ascultă comenzile și poartă conversații.
Ameca are funcții de limbaj foarte limitate, ceea ce contrastează cu Sophia robotul umanoid care a devenit viral acum câțiva ani, când a devenit primul robot care a dobandit cetățenia legală a unui stat.
Engineered Arts proiectează și produce roboți de divertisment umanoizi pentru centre științifice, parcuri tematice și afaceri. Ameca este acum disponibil pentru cumpărare sau închiriere.