duminică, 1 noiembrie 2009

Despre Halloween.

Astăzi am decis să scriu despre aceasta aşa zis sărbătoare care a fost importata rapid şi de către ţările unde religia catolică diferă mult de cea a ţărilor respective, chiar condamnată şi nerecunoscuta de către mulţi.
Halloween este o sărbătoare de origine celtică, preluată astăzi de multe popoare din lumea occidentală, ea răspândindu-se în secolul al XIX-lea prin intermediul imigranţilor irlandezi din Statele Unite ale Americii. Ea este sărbătorită în noaptea de 31 octombrie, deşi în unele ţări data sărbătorii variază de exemplu, în Suedia este sărbătorită în prima sâmbătă din noiembrie.
Numele provine din limba engleză, de la expresia All Hallows' Even, numele sărbătorii creştine a tuturor sfinţilor, sărbătoare cu care Halloweenul a devenit asociat în ţările unde predomină creştinismul occidental catolic şi protestant, deoarece în aceste culte creştine, ziua tuturor sfinţilor este sărbătorită pe 1 noiembrie. Specific pentru Halloween este dovleacul cioplit, care reprezintă Lanterna lui Jack. Cu ocazia acestei sărbători, copiii se maschează în vrăjitori, mumii sau alte personaje şi colindă pe la case întrebând „Trick or Treat?” (Păcăleală sau dulciuri?), ca o ameninţare că dacă nu li se dau dulciuri, persoanei colindate i se va juca o farsă. În alte ţări Halloween este serbat prin parade şi carnavaluri.
Din dorinţa de a ne emancipa şi a intra în rândul lumii civilizate, am adoptat fără nici un fel de discernământ tot ceea ce venea dinspre Occident.
Şi am făcut-o cu atât de multă înverşunare că astăzi nu am concepe să lăsăm să treacă o anumită sărbătoare total străină de spiritul românesc.
Una din aceste sărbători este Halloween-ul o sărbătoare asociată cu moartea: în noaptea de Halloween se spune că spiritele morţilor părăsesc mormintele şi încearcă să se re-incarneze în cei vii posedându-le trupul în anul care urmează.
Aceasta spune istoria şi tradiţia, însă această sărbătoare a ajuns la fel ca multe altele o adevărată industrie care exploatează la maxim slăbiciunile şi temerile oamenilor.
Halloween-ul promovează horror-ul, macabrul şi tot ce ţine de frică, şi culmea e ca la noi se promovează acest Halloween ca fiind ceva inofensiv, ceva distractiv, ba chiar educativ fiind promovat în grădiniţe, şcoli şi prin mass-media.
Această promovare este făcută în condiţiile în care există un studiu făcut de americani despre impactul acestui eveniment asupra copiilor: îndemnaţi să scrie o compunere cu tema “Cum vreau să sărbătoresc Halloween-ul?” copii au scris în procent de 80% că în noaptea de Halloween ar vrea să omoare pe cineva... No comment... ca pe CNN.