duminică, 12 februarie 2012

Despre codurile QR

După ce instalezi pe telefon un program gratuit precum Kaywa Reader, i-nigma Reader sau UpCode, fotografiezi codul cu camera telefonului, apoi urmezi instrucţiunile din program. La sfârşit ţi se va afişa pe ecran mesajul ascuns în spatele codului.
Codurile QR (Quick Response) funcţionează ca şi codurile de bare, numai că sunt bidimensionale, deci pot conţine mai multe informaţii, inclusiv text. Pot fi citite cu ajutorul unor dispozitive speciale, dar şi prin programe instalate pe telefon sau calculator. Pe de altă parte, există şi programe sau site-uri web care pot genera coduri QR, cu alte cuvinte scrii un text şi el este transformat instant în cod QR.
În primul rând folosesc la evidenţa produselor, ca şi codurile de bare. Dar pentru că pot stoca mai multe informaţii au ajuns şi în alte domenii.
În România, se pot folosi codurile QR în loc de cartelă pentru accesul la statia de metrou,aceste coduri QR îţi permit să plăteşti călătoria prin SMS. Trebuie să trimiţi un SMS, în urma căruia primeşti prin MMS o imagine, codul QR, pe care apoi îl scanezi prin dispozitivele instalate în staţiile de metrou.
Codul QR este un cod matrix (sau un cod de bare bi-dimensional) creat de compania japoneză Denso-Wave în anul 1994. Inițialele "QR" se deriva din "Quick Response" (raspuns rapid), iar codul permite decodarea unor date la viteze super-rapide.
QR codurile se folosesc în prezent în multe domenii, inclusiv în aplicații comerciale si de telefonie mobila (cunoscute sub denumirea de mobile tagging).