duminică, 3 decembrie 2023

Cupa Spengler 2023 la Hochei pe gheața.

La Davos (Elveţia), pe patinoarul Eisstadion Davos se va disputa ca la fiecare sfârşit de an, în perioada dintre Crăciun şi Anul Nou, mai exact între 26 decembrie şi 31 decembrie, cel mai important Turneu Internaţional de Hochei pe gheaţă numit Cupa Spengler, acest trofeu a fost donat de doctor Carl Spengler din Davos şi a fost acordat pentru prima dată în anul 1923.
Acest turneu se desfășoară în conformitate cu regulamentele Federației Internaționale de Hochei pe Gheață (IIHF).
Echipa câștigătoare după 60 de minute de timp regulamentar va primi trei (3) puncte. Echipa câștigătoare în prelungiri primește două (2) puncte. Echipa care iese ca învinsă după prelungiri va primi un (1) punct.
În cazul în care două sau mai multe echipe au același număr de puncte, se vor aplica următoarele criterii în ordinea menționată:
A) Număr mai mare de puncte de la întâlnirea directă.
B) Diferență de goluri mai bună față de jocurile de grup.
C) Număr mai mare de goluri marcate din jocurile grupelor.
D) Dacă criteriile de la A la C încă nu conduc la inegalitate, diferența de goluri mai bună de la întâlnirile directe ale echipelor implicate este decisivă.
E) Dacă criteriile de la A la D tot nu conduc la inegalitate, este decisiv numărul mai mare de goluri marcate din întâlnirile directe ale echipelor implicate.
F) Fair play: echipa cu mai puține minute de penalizare este clasată mai sus.
G) Prin tragere la sorţi.

În runda preliminară, câștigătorul fiecărui joc primește 3 puncte, învinsul niciunul. Dacă meciul este egal după 60 de minute, se joacă 5 minute de prelungiri. În cazul în care meciul rămâne egal, câștigătorul este stabilit printr-un shoot-out. Echipa care pierde primește un punct dacă pierderea are loc după primele 60 de minute de joc (adică în prelungiri sau la lovituri de departajare).

Din anul 2010, Cupa Spengler se dispută între șase echipe folosind un nou format. Datele jocului sunt stabilite, cu toate acestea, partidele sunt cunoscute doar pentru prima zi a turneului de șase zile.
Echipele sunt împărțite în două grupe pentru turul preliminar.
Grupa „Torriani” joacă jocurile de după-amiază, în timp ce grupă „Cattini” se luptă seara. Meciul de deschidere va avea loc în data de 26 decembrie, la ora 14.00.

Din 29 decembrie încep calificarea pentru semifinale. Cele două echipe cel mai bine plasate din turul preliminar primesc o revedere, în timp ce celelalte patru echipe concurează într-un meci din pre semifinale pentru ultimele două locuri în semifinale. Echipa de pe locul doi din grupa „Torriani” va înfrunta pe locul trei din grupa „Cattini” și invers. Câștigătorii acestor meciuri vor trece în runda următoare, unde se vor confrunta cu echipele pe primul loc din fiecare grupă. Câștigătorii se vor confrunta apoi pe 31 decembrie la ora 12:00 pentru a determina câștigătorul Cupei Spengler.

La cea de-a 95 ediţie vor participa următoarele echipe:
Canada ,KalPa(Finlanda),Frölunda HC(Suedia),
HC Dynamo Pardubice (Cehia),HC Ambrì-Piotta (Elveţia) şi echipa gazdă a acestui turneu HC Davos(Elveţia).   

       H.C Davos, echipa gazdă participă în fiecare an la acest turneu ca de altfel şi echipa naţională a Canadei care are jucători care activează în Europa, celelalte echipe variază de la an la an, dar în general sunt din Germania, Rusia, Suedia, Belarus, Elveţia sau Republica Cehă.

În prima grupă numită "Torriani" după celebrul jucător elveţian de Hochei pe gheaţă Richard Torriani care a cucerit 18 titluri de campion în liga elveţiană de hochei şi două medalii olimpice de bronz cu echipa Elveţiei, fac parte echipele:HC Ambrì-Piotta,HC Dynamo Pardubice si KalPa.În cea de-a doua grupă numită "Cattini "după jucătorul de hochei Hans Cattini (n. 24 ianuarie 1914 în Grono, Elveţia - d. 03 aprilie 1987) a participat la Jocurile Olimpice de Iarnă din 1948, câştigând o medalie de bronz fac parte echipele:Canada,HC Davos si Frölunda HC.