vineri, 12 mai 2023

Campionatul Mondial de Hochei pe gheata - Divizia de Top -Finlanda si Letonia 2023.

În perioada 12-28 mai 2023, Finlanda și Letonia găzduiesc în comun cea de-a 86-a ediție a Campionatului Mondial de Hochei pe gheaţă.
Partidele la acest Campionat Mondial de Hochei pe gheaţă se vor desfăşura pe două patinoare câte unul din fiecare ţară gazdă şi anume pe patinoarul Nokia Arena(Tampere) din Finlanda şi Arena Riga(Riga) din Letonia.
Editia din acest an a fost planificata să se desfășoare in orasul Sankt Petersburg din Rusia, dar în luna februarie 2022, Comitetul Olimpic Internațional (CIO) a cerut ca Rusiei și Belarusului să li se retragă drepturile de găzduire a tuturor evenimentelor sportive internaționale din cauza invaziei rusești în Ucraina.
La 26 aprilie 2022, Rusia și-a pierdut dreptul de a găzdui Campionatul Mondial si dreptul de a mai participa la Campionatul Mondial de Hochei pe gheata din anul 2023.
Ca urmare a eliminari Rusiei ca tara gazda al acestui eveniment sportiv cele doua noii promovate din Divizia 1 - Grupa A, Slovenia și Ungaria au depus ambele oferte pentru a găzdui împreună evenimentul la Ljubljana și Budapesta insa oferta a fost retrasă din cauza faptului că Federația maghiară de Hochei pe gheață a informat IIHF(Federatia Internationala de Hochei pe gheața) că nu a primit garanțiile guvernamentale pentru a găzdui competiția astfel alte doua tari au depus candidatura comuna si anume Finlanda și Letonia ,cu cele doua patinoare Nokia Arena din Tampere și Arena Riga din Riga.
In data de 27 mai 2022, IIHF(Federatia Internationala de Hochei pe gheața) a confirmat că Finlanda și Letonia vor găzdui turneul, Finlanda găzduind și Campionatul Mondial din anul 2022 in doua orase la Tampere pe patinoarul Nokia Arena si la Helsinki pe patinoarul Helsinki Ice Hall.
Campionatul Mondial - Divizia de Top unde se afla cele mai puternice 16 echipe naționale din lume se desfășoară sub patronajul președintelui Finlandei, Sauli Niinisto.
Cele 16 echipe participante la acest Campionat Mondial calificate automat după clasarea pe primele 14 locuri la   Campionatul Mondial de Hochei pe Gheață Masculin din 2022 : Austria,Canada ,Cehia ,Danemarca ,Elveția,Franța,Germania,Kazahstan,Norvegia ,Slovacia ,Suedia,Statele Unite ale Americii (SUA).
Calificate după promovarea din Campionatul Mondial de Hochei pe Gheață Masculin din 2022 Divizia 1:Slovenia și Ungaria.
Cele 16 echipe au fost impartite in doua grupe A şi B cu câte 8 echipe naţionale fiecare iata componenta din  cele doua grupe A si B:
Grupa A: Finlanda, SUA, Suedia, Germania, Danemarca, Franța, Austria, Ungaria.
Grupa B : Canada,Cehia, Elveția, Slovacia, Letonia, Norvegia, Kazahstan,Slovenia.