miercuri, 21 septembrie 2011

Oktoberfest 2011 la Munchen ,la 201 ani de existenta .

                               
Oktoberfest-ul începe în jurul datei de 20 septembrie si se termină în prima duminică din octombrie; exceptie de la această regulă se face doar în anii în care prima duminică din octombrie cade pe 1 sau 2. În acest caz, festivalul se prelungeste până la data de 3 octombrie, Ziua Unificării Germane.
In perioada 17 septembrie-3 octombrie 2011,la Munchen are loc cunoscutul festival Oktomberfest,ca in fiecare an din 1810 pana azi in fiecare toamna acest festival aduna un numar tot mai mare de participanti dornici de distractie si ''insetati'' de bere de buna calitate dupa parerea mea este cel mai mare festival al berii din lume ,acest festival a inceput sa existe datorita unui subofiter al garzii nationale bavareze a propus organizarea unei curse de cai, odata cu festivitatile de la casatoria printului Ludovic I al Bavariei cu printesa Therese von Hildburghausen,regele Bavariei, Maximilian I, s-a arătat mai mult decât încântat de această sugestie. La 17 octombrie 1810 avea loc cursa de cai, pe care printesa-mireasă a denumit-o Oktoberfest. Ca loc de desfăsurare a fost aleasă o pajiste nefolosită de la marginea orasului, denumită ulterior "Theresienwiese" (pajistea Tereziei).
La această primă festivitate, băuturile nu au fost servite în locul de desfasurare a cursei, ci în centrul orasului. În anul următor, autoritătile au decis reluarea festivalului, de această dată sub patronajul Asociatiei de Agricultură Bavareză, care a folosit evenimentul în scopuri publicitare, prezentându-si serviciile paralel cu desfasurarea evenimentului. În anii ce au urmat, festivalul a fost finantat de diferite firme private. Din anul 1819, Oktoberfest-ul a intrat sub patronajul edililor orasului, care si-au asumat responsabilitatea organizării sale anuale. Cu timpul, conducerea orasului a permis vânzarea si consumarea băuturilor alcoolice în perimetrul Oktoberfest-ului. Acest lucru a presupus amplasarea unor mese si bănci lungi, care în timp s-au înmultit considerabil. Pe lângă bere, vizitatorii Oktoberfest-ului se puteau distra la popice, dans si multe altele. La finele secolului, datorită numărului tot mai mare de vizitatori, au fost introduse corturile, fiecare firmă având cort separat.
Oktoberfest debuteaza an de an prin defilarea firmelor prezente la festival, iar acestea sunt reprezentate de niste casute impodobite, trase de cate patru cai, aceasta defilare porneste din Marienplatz.
Locul ales initial de regele Bavariei a rămas consacrat acestui festival până în zilele noastre când, evident, este situat central, în apropierea celui mai mare nod de cale ferată din München - Hauptbahnhof (Gara centrală). Oktoberfest-ul este denumit, mai ales de către bavarezi, Wies'n ("pajiste" în dialect bavarez), datorită pajistii pe care se organizează. Oktoberfest nu este singurul festival ce se organizează în acest perimetru: de-a lungul anului, Theresienwiese (acesta este numele oficial al terenului) găzduieste festivale cu diferite tematici, anuale sau doar ocazionale. Suprafata destinată festivalului berii este de 31 ha, din totalul de 42 ha pe care îl măsoară Theresienwiese.
În anul 1935, cu ocazia aniversării nuntii de argint a cuplului regal bavarez, s-a organizat o paradă de costume populare bavareze. Aceasta a devenit însă traditie la Oktoberfest doar din anul 1950. Astazi, parada de costume populare este una dintre cele mai mari din lume, cu aproximativ 9000 de participanti. Pe lângă costume germane, se pot admira si porturi specifice austriece, italiene, elvetiene, poloneze si chiar norvegiene. La paradă mai participă si formatii de muzică populară, asociatii de vânători, precum si reprezentanti ai berăriilor participante.
Traditia conform căreia primarul dă cep primului butoi de bere în prima sâmbătă la ora 12, declarând astfel deschis festivalul, a fost inaugurată relativ tarziu, în anul 1950. Această ceremonie este deosebit de importantă, înainte de acest moment consumarea alcoolului în perimetrul Oktoberfest-ului nefiind permisă. Cortul în care se desfasoara ceremonia este în fiecare an altul, pentru a da ocazie fiecărei firme sa beneficieze de primul aflux de vizitatori. Oktoberfest-ul este vizitat de atât de multe nationalităti încât a incetat să mai fie un festival regional si s-a transformat într-unul international. Unele nationalităti sunt atât de fidele Oktoberfest-ului încât au primit si spatiu privilegiat: al doilea week-end este dedicat italienilor, a căror prezentă numeroasă si gălăgioasă la Oktoberfest este constantă. Străzile München-ului si locurile de camping sunt, chiar dinante de începerea festivalului, populate până la refuz de rulote albe, cu numere de Italia.

Oktoberfest nu a fost la origine o manifestare singulară: septembrie era în mod traditional luna festivalurilor berii si aceasta nu doar datorită nevoii oamenilor de a petrece. O lege germană din anul 1539 stipula faptul ca berea nu putea fi produsă decât între 29 septembrie si 23 aprilie, deoarece pe perioada verii riscurile unor incendii în timpul prelucrării berii erau mult mai mari. Neavând conditiile de depozitare pe care le au astăzi, producătorii trebuiau să vândă toată berea din anul respectiv înainte de a putea începe producerea uneia noi.
In 1881 s-a prajit prima data un vitel in cadrul Oktoberfest,in 1885 au aparut primele meniuri clasice - pasare cu Brezn munchenez - covrig traditional,in anul 1892 a fost introdusa prima halba de bere din sticla - cel mai cautat suvenir de la festival, in zilele noastre,in 1935 s-a organizat o parada de costume populare bavareze, iar acest lucru a devenit obicei anual al festivalului abia din 1950 tot in 1950 a fost inaugurata traditia ca primarul orasului sa dea cep primului butoi de bere, fapt ce reprezinta deschiderea oficiala a festivalului,parada este astazi una dintre cele mai mari din lume, sunt aproximativ 9000 de participanti, iar pe langa costumele germane se pot vedea si costume austriece, italiene, elvetiene, norvegiene, poloneze.

                                                                 
Cea mai auzita intrebare a celor care nu cunosc istoria acestui festival este de ce se numeste acest festival Oktoberfest cand el se tine in marea parte in luna septembrie si se incheie la inceputul lui octombrie,raspunsul este simplu numele, pe care printesa-mireasă l-a ales foarte inspirat, se leagă de perioada în care a avut loc festivalul prima dată: 12-17 octombrie 1810. Această traditie a fost modificată din anul 1872, când s-a hotărit că în luna octombrie vremea era prea rece pentru un astfel de eveniment desfăsurat în aer liber. Numele, deja consacrat, nu i-a fost însă schimbat, de unde si necesitatea extinderii acestuia până în primele zile ale lunii octombrie.
Singurul moment neplacut si de neuitat din istoria acestui festival a fost la  26 septembrie 1980, când a avut loc un atentat cu bombă soldat cu moartea a 13 și rănirea a peste 200 de persoane. Ancheta a concluzionat că acesta a fost actul unei singure persoane Gundolf Köhler, extremist de dreapta,care a si decedat în atentat.
Pentru cei care doresc sa participe la acest festival al berii ,iata si unele date care pot fi folositoare :plecarea la Munchen se poate face de pe aeroportul Henri Coanda- Bucuresti - Munchen (Otopeni - Franz Josef Strauss International Airport)- un zbor dus-intors (16.09.2011 - 04.10.2011) incepe de la 240 de euro,sau pentru cei din tara de la Timisoara – Munchen (Traian Vuia - Franz Josef Strauss International Airport) - un zbor dus-intors (16.09.2011 - 04.10.2011) costa aproximativ 190 de euro.
Pentru cazare datorita numarului mare de vizitatori rezervarile trebuiesc facute din timp cu cel putin 4-5 luni inainte, pentru cei care vor sa faca economii, este indicata cazarea in orasele invecinate de unde se poate lua trenul catre Munchen. Exista bilete de grup de aproximativ 30 de Euro pe zi.
Cazarea la hotel de la 114 euro persoana - 2 nopti de cazare in camera dubla.Campingul Thalkirchen aici se poate campa, este situat la 4 km distanta de centrul orasului, iar in Marienplatz se poate ajunge cu metroul U3 sau cu autobuzul 135,La Wiles'n Camp, situat la 10 minute de locul unde se desfasoara Oktoberfest si de centrul orasului, se poate sta cu 16 euro pe noapte.
Hofbrauhaus - este unul dintre cele mai vechi si faimoase pub-uri (1589) din Munchen. La etaj se poate servi masa, gasindu-se aici multe sortimente gustoase din bucataria bavareza, Bayerischer Donisl si aici puteti sa va bucurati de preparatele bavareze si de berea locala in timp ce puteti privi catedrala Frauenkirche.
Iar daca tot ajungeti in Munchen mai puteti vizita :Taverna Hofbrauhaus, veche din 1589, unde incap pana la 5000 de persoane,Castelul Nymphenburg, care este fosta resedinta a regilor bavarezi,Cladirea Residence, veche din 1385, care in 1623 a devenit curtea regelui Maximilian,Primaria, construita in stil neogotic intre 1867 si 1908, dupa proiectul arhitectului Hauberisser din Graz,Complexul celor trei pinacoteci, Catedrala Frauenkirche, Muzeul german al tehnicii Muzeul BMW pret 6 euro bilet cu reducere, 12 euro pret intreg.,celebra arena de fotbal a celor de la Bayern Munchen si anume Allianz Arena iar in acelasi stil Olympia Park unde s-au tinut jocurile olimpice din 1972.
Muzeul BMW din Munchen
Statisticile acestui festival sant :in medie 6.000.000 de vizitatori anual,12.000 de oameni lucreaza la Oktoberfest, dintre care 1600 sunt chelneritele.
200.000 de halbe de bere au fost recuperate in anul 2006 de la vizitatorii care incercau sa le sustraga,1440 de toalete publice satisfac nevoile stringente ale vizitatorilor,43 de km de cabluri serpuiesc, la vedere sau ascunse, pe intreaga suprafata a Theresenwiese,30% din produtia anuala de bere din München se consuma in timpul festivalului,cei mai multi litri de bere consumati:12.000 hectolitri, in anul 1910, la aniversarea centenarului,cei mai multi vizitatori: 1985, la sarbatorirea a 175 de ani,cea mai lunga pauza: 1939-1948,cel mai mare cort, in anul 1913, al firmei Pschorr-Rosl: 5500 metri patrati, 12.000 locuri,cele mai multe halbe de bere baute: 10, in anul 1901 (pentru care respectivul domn a primit si un premiu).
Acest festival a fost copiat si se organizeaza ceva asemanator si in Canada, Brazilia, China, Australia, Thailanda, Statele Unite ,si de curand si in Romania la Brasov s-a organizat in perioada 08-11 septembrie.







luni, 19 septembrie 2011

Bayern München neinvinsa in Bundesliga.

Bayern a invins ieri pe Veltins-Arena,pe Schalke 04 cu scorul de 2-0 si ramane neinvinsa in Bundesliga ,golurile au fost inscrise de Nils Petersen in minutul 21 si de Thomas Muller in minutul 75,la aceasta partida au asistat aproximativ 61.673,este a 6-a partida castigata fara a primi gol in Bundesliga,din cele sase disputate pana acum ,arbitrul principal al acestei partide a fost Florian Meyer.
               
Bayern vine dupa o victorie cu scorul de 7-0 ,din data de 10.09.2011,de pe Allianz Arena cand a invins pe Freiburg ,deasemenea si in grupa din Champions League a inceput bine cu o victorie in deplasare unde a invins echipa spaniola Villarreal cu scorul de 2-0 ,iata ca si in grupa Champions League nu a primit inca nici un gol .
Bayern se afla pe primul loc in Bundesliga cu 15 puncte ,urmata de Werder Bremen pe 2 cu 13 puncte,si Borussia Mönchengladbach pe locul 3 la acelasi numar de puncte cu Werder Bremen dar un golaveraj inferior celor de pe locul 2.

FC Schalke 04: Fährmann - Uchida, Höwedes, Matip, Fuchs - Papadopoulos, Kluge (minutul 57- Draxler) , Farfan, Raul, Holtby (minutul 84-Ciprian Marica) , Huntelaar (minutul 66- Pukki).
Antrenor principal:Ralf Rangnick
FC Bayern Munchen :Manuel Neuer , Rafinha,Jerome Boateng, Holger Badstuber,Philipp Lahm ,Luiz Gustavo (minutul 43-Anatoliy Tymoshchuk),
Bastian Schweinsteiger,Thomas Müller, Toni Kroos (minutul 90-Diego Contento), Franck Ribéry , Nils Petersen (minutul 71-David Alaba).
Antrenor principal: Jupp Heynckes

Cartonase galbene:Kluge / Badstuber.

sâmbătă, 3 septembrie 2011

Germania prima calificata la Euro 2012

Ieri la Gelsenkirchen ,Germania a invins Austria cu scorul de 6-2(3-1),la aceasta partida au asistat aproximativ 53.300 de spectatori ,dupa aceasta partida disputata in grupa A echipa Germaniei este prima echipa calificata la Euro 2012 ,in aceasta grupa A pentru locul secund raman favorite Turcia si Belgia.
Pentru nationala Germaniei au inscris :Miroslav Klose in minutul 8, Mesut Ozil in minutele 23 si 47,Lukas Podolski in minutul 28,Andre Schurrle in minutul 84 si Mario Gotze in minutul 88,pentru austrieci au inscris
Marko Arnautovic in minutul 42 si Hamik in minutul 51.
Germania:Manuel Neuer,Höwedes (minutul 46- Boateng), Hummels, Badstuber,Philipp Lahm,Toni Kroos (minutul 85-Mario Götze), Bastian Schweinsteiger,Thomas Müller,Mesut Özil,Lukas Podolski (minutul74-Andre Schürrle)  Miroslav Klose.



Austria :Gratzei,Klein, Schiemer, Pogatetz, Fuchs,Baumgartlinger, Alaba,Dag, Royer (minutul 73. Hoffer),Harnik,Marko Arnautovic