duminică, 11 iunie 2017

Plantnet o aplicatie pentru identificarea si cunoasterea plantelor .

Daca pentru pasionatii de muzica exista  aplicatia Shazam, cu posibilitatea de a afla cine interpreteaza o anumita piesa in cazul in care ai un lapsus sau chiar nu sti nimic despre melodia ascultata, iata ca a aparut un soft si pentru iubitorii de natura in general acesta aplicatie se numeste Plantnet, si cum se poate deduce si din numele sau este o aplicaitie cu care se pot identifica si cunoaste plantele in general.
Aceasta aplicaţie este gratuită şi este disponibilă in magazinele online atât pentru telefoanele care folosesc sistemul Android cât şi pentru iPhone.
Aceasta aplicaţie a fost dezvoltată de către cercetători din cadrul unor centre de cercetare franceze ca Cirad, IRA, iURIA/RD şi reţeaua botanică Tela, softul acestei aplicaţi funcţionează  prin colectarea de date despre plante din reţele sociale care încarcă fotografii şi informaţii despre plante.
Partea foarte bună la această aplicaţie este că numărul de specii cât şi de fotografiii  folosite la descriere cresc odată cu utilizatorii care folosesc şi contribuie la adăugarea de noi specii de plante, deasemenea aplicaţia recunoaşte orice fel de specii de plante care au fost ilustrate în baza de date botanica, în prezent aplicaţia oferă detalii despre aproximativ 4100 de specii de plante din Franţa şi nu numai.

Singurul dezavantaj existent în prezent este acela că aceasta aplicaţie nu poate identifica momentan plantele comestibile şi doar fauna sălbatică, insa  aceasta aplicaţie s-a axat pentru început pentru indentificarea plantelor periculoase pentru om sau care sunt extrem de rare şi necunoscute.
Creatorii aplicaţiei PlantNet afirma că în viitorul apropiat vor adăuga şi o bază de date cu plantele comestibile, această bază de date ar fi folositoare şi celor care culeg plante fără să le cunoască prea bine şi ajung să se otrăvească.
Aplicaţia Plantnet este la început şi mai are mult până să devină foarte bună dar cu cât vor exista mai mulţi utilizatori ea va reuşi să devină extrem de utilă, şi de ce nu poate veţi contribui într-o zi la dezvoltarea acesteia.