Astăzi 2 noiembrie 2024 la Bucureşti la Spitalul Militar a decedat Helmuth Duckadam o veste care a cutremurat întreaga lume fotbalistică şi nu numai, personal am rămas fără cuvinte minute în şir şi nu îmi venea să cred că această ştire este adevărată omul care în copilărie m-a făcut să fiu fericit atunci când a reuşit o performanţă istorică în fotbalul mondial şi românesc când în finala de la Sevillia a apărat patru lovituri de departajare şi astfel echipa Steaua Bucureşti reuşea cea mai mare performanţă a fotbalului românesc.
Performanţa lui Helmut Duckadam pe stadionul „Sanchez Pizjuan” din Sevilla a fost înscrisă în Cartea Recordurilor.Deşi îmi doream să fie o ştire falsă ceva greşit o glumă proastă de care toţi vom comenta dar care va trece după un timp am început să caut pe mai multe surse de ştiri toate dădeau aceeași ştire Helmuth Duckadam a decedat la spitalul Militar, deodată a apărut întrebarea de ce ? De ce tocmai el ? Deodată camera în care eram a devenit prea mică şi după un timp am simţit că parcă nu mai am aer, uriaşul portar care făcuse posibil ceva imposibil murise iar pentru mine acest fapt m-a făcut să simt un mare regret faţă de un om care a făcut fericiţi milioane de români în acea magnifică şi minunata seară de 7 mai 1986, iar celebra frază ,,Apără Duckadam'' rostită de comentatorul de la acea vreme Teoharie Coca -Cosma a rămas în istorie şi în memoria multor iubitori ai fotbalului.
Cariera fotbalistică a lui Helmuth Duckadam a început în anul 1974 la Semlac la echipa Semlecana, în anul 1975 se transferă la şcoala sportivă Gloria Arad până în anul 1977 când ajunge la Constructorul Arad echipa din divizia C în anul 1978 este transferat la UTA Arad şi debutează în Divizia A în data de 17 septembrie 1978 în partida disputată între CS Târgovişte - UTA Arad (2-0).
După patru sezoane la UTA Arad este transferat în anul 1982 la Steaua Bucureşti unde rămâne până în anul 1986 an în care a şi reuşit performanţa de a apăra 4 lovituri consecutive de penalty executate de José Ramón Alexanko, Angel Pedraza, Pichi Alonso şi Marcos Alonso Pena, în finala disputată în acel an contra FC Barcelona şi de a câştiga Cupa Campionilor Europeni. În același an 1986 în care a reușit cea mai bună performanță a unei echipe românești, cariera sa a fost întreruptă brusc, din cauza unui anevrism care a impus o intervenție chirurgicală la brațul drept, aceasta determinându-l să iasă definitiv din fotbalul de performanță la vârsta de 27 de ani.
La 3 ani de la finala de la Sevilla, în anul 1989 Helmuth Duckadam s-a reîntors pe teren, pentru ultimele două sezoane, la divizionara B, Vagonul Arad.
În total are 133 de apariții în divizia A, 13 în Cupa României și 9 în Cupa Campionilor Europeni.În palmaresul sau are 2 titluri naţionale, 1 cupa a României şi o cupă a Campionilor Europeni toate câştigate cu echipa Steaua Bucureşti.
După încheierea activității de fotbalist,Helmuth Duckadam s-a angajat la Poliția de frontieră în localitatea de naștere Semlac, din județul Arad. A ocupat funcția de maior în cadrul Poliției s-a pensionat însă pe caz de boală.
În anul 2003, fostul portar a câștigat Loteria vizelor, primind dreptul de a emigra legal în Statele Unite ale Americii, și s-a stabilit alături de prima soție, Ildiko, și de fiica lor, Brigitte, în orașul Phoenix, Arizona, în toamna aceluiași an, dar a revenit după doar un an în țară.
În anul 2004, devine membru al Partidului Noua Generație, fiind ales ca vicepreședinte al PNG și președinte al filialei județene Arad .
La data de 25 martie 2008, Helmuth Duckadam a fost decorat de către Președintele României, Traian Băsescu, cu Ordinul „Meritul Sportiv” pentru rolul avut în câștigarea Cupei Campionilor Europeni.Din anul 2010 până în anul 2020, Duckadam a ocupat funcția de președinte de imagine la FCSB.
În anul 2017 a primit titlul de cetăţean de onoare al oraşului Bucureşti.Adio, Helmuth Duckadam ! Mulţumesc pentru tot ce ai făcut pentru noi în acei anii grei în care sportul era singura noastră bucurie, mulţumesc şi pentru cuvintele frumoase spuse când te-am întâlnit prima oară deşi eşti o legendă şi se spune că legendele nu mor niciodată pentru mine personal vei rămâne în memorie ca un om deosebit atât în sport cât şi în afara lui.