div id="mbmcpebul_wrapper" style="max-width: 1445px;">

vineri, 28 august 2015

Legi pentru curiosi.

Recent am vazut la tv un directoras care era foarte mandru de ce a facut el ,si anume a instalat pe calculatoarele firmei un soft care monitoriza intreaga activitate a angajatilor ,nimic deosebit pana aici doar ca respectivul nu a si informat angajati de acest fapt ,eu nu inteleg de ce radea asa incontinuu si chiar mi-a creat impresia la un moment dat ca are grave dereglari de comportament.Nu doresc sa dau nume sau firma respectiva ca nu fac publicitate unui tampit care se crede mare patron,si care crede ca  stie tot ce fac angajati firmei,ei bine va veni vremea cand astfel de curiosi sa ii numesc asa sa plateasca si daune ,si chiar as vrea sa mai rada in continuare de angajati daca ii va mai da mana sau bugetul companiei .
In fiecare zi  foarte multi angajati care lucreaza la birou si dispun de un laptop sau unitate desktop ,deschid situ-ri diverse sau isi citesc proprile e-mailuri sau joaca diverse jocuri  pentru a se destinde sau a incepe ziua  intr-un  altfel decat angajatorul i-a impus ,dar cati dintre ei se gandesc oare ca  fara  stirea  lor angajatorul a instalat softuri specializate in masurarea timpului petrecut pe net ,cam ce acceseaza si ce face pe acel computer si timpul efectiv pe care cei vizati il lucreaza pentru acea companie.
Bineinteles ca nu se aplica doar in Romania, astfel de practici au pornit de fapt din tarile cu nivel ridicat al economiei ,in  aproape toata Europa ,patronii intercepteaza corespondenta privata a angajatilor utilizand  softuri de monitorizare a  computerelor, foarte  multi  angajati nu  realizeaza ca angajatori  pot vedea e-mailuri din conturi  private  de  Yahoo sau Gmail  si exemplele  pot  continua.
Desi aceste softuri la inceput au fost facute pentru a monitoriza o activitate pe un computer ,ele au ajuns sa fie folosite de angajatori in scopuri mai mult decat profesionale si anume in scopuri personale pot spune si aici ma refer la diferite cazuri care au fost mai mult sau mai putin mediatizate cand angajatori santajaza angajatul cu continutul anumitor e-mailuri sau chiar cu anumite date personale pe care nu aveau cum sa le obtina decat folosind ilegal aceste softuri. 
Aceasta practica de monitorizare secreta a angajatilor este interzisa oficial de legislatia europeana in domeniu ,si a fortat mari corporatii sa plateasca daune angajatilor care au fost spionati la locul de munca fara stirea lor .
In general nici un angajat nu va avea curaj sa ridice aceasta problema care tine de intimitatea sa ,deoarece stie ca angajatorul il va concedia si ii va da replica ca aici esti angajat sa muncesti nu sa stai pe net .
Conform legi angajatori au dreptul legal sa isi monitorizeze personalul ,dar si aici atentie sant obligati conform legislatiei in vigoare atat europeana cat si nationala ,sa isi informeze angajatii,iar acestia la randul lor sa fie de acord cu acest fapt ca sant monitorizati ,atat pe internet cat uneori si video, dar in general acest fapt nu se intampla  decat in cazuri faorte putine si la firme care se respecta din toate punctele de vedere .
Conform Constitutiei Romaniei se precizeaza ca corespondenta este confidentiala ,dar nu face referire anume la cea privata sau cea legata de locul de munca ,in acest caz se numeste incalcarea secretului corespondentei si devine fapta penala ,iar toate firmele care au instalate asemenea softuri si nu anunta angajati sant in afara legii.
In mare parte angajatori se apara sustinand ca aceste softuri sant puse pentru a vedea daca angajatul nu vinde informatii catre concurenta sau nu descarca continut ilegal pe computerele companiei sau nu se fac anumite ilegalitati de pe computerele puse la dispozitie de companile angajatoare.

Angajati chiar daca isi dau seama ca sant spionati de catre sefi ,nu pot face mare lucru ,si asta pentru ca la plangerea pe care eventual ar face-o ar trebui sa aduca si probe,probe care de fapt sant la angajator in computer si care nu va permite sa de-a computerul firmei pentru analizarea acestuia ,sa nu mai amintesc ca fiind caz civil toata expertiza se va face pe cheltuiala celui care reclama faptul ca este monitorizat .
Desi sant impotriva acestor practici in unele cazuri s-au dovedit benefice pentru angajatori si aici ma refer la cei depistati ca vand concurentei date sensimbile pe care le copiau pe usb stick-uri sau le trimite-au prin e-mail direct din firma . 

Foarte multi angajati cand aud ca sant monitorizati ,raspund impasibili :Si ce daca ma monitorizeaza ,nu am nimic de ascuns,dar la dreptul la intimitate nu se gandesc sau ca mai devreme sau mai tarziu poti fi santajati de sef sau sefa cu ceva aparent considerat minor pentru ei ,iar dreptul la intimitate tocmai asta este ,tu decizi daca ceva ce iti apartine sa fie public sau nu, iar acei sefi curiosi cum ii numesc eu ar trebui sa stie ca daca intra in viata privata a angajatilor  e total ilegal,dar acesti curiosi mizeaza pe legislatia actuala care este permisiva in anumite situati ,iar alti cred ca tenologia de monitorizare care o folosesc ii va face invincibili,doar ca nu este asa cum cred acesti curiosi.
Iata cateva legi care ar trebui sa ii puna putin pe ganduri inainte sa intreprinda asemenea actiuni :
Articolul 28. din Constitutia  Romaniei  spune  clar ca interceptarea continutului convorbirilor telefonice sau a e-mailurilor este o infrctiune si se pedepseste conform legi.
Legislația europeană și dreptul la intimitate al angajaților:
Dreptul angajaților de a fi  informați că sunt supravegheați este stipulat în Directivele  95/46/EC, 2002/58/EC și 2006/24/EC.
Șefii  nu au voie să intercepteze nici măcar emailurile de serviciu dacă compania nu are reguli de utilizare a rețelei informatice și nu au obținut consimțământul  angajaților.
Angajatorii  nu au voie să colecteze date sensibile, cum ar fi cele privitoare la religia  angajaților, opinii  politice, orientări  sexuale, rasă  sau  etnie, conform Directivei 95/46/EC
Sper ca cei ca directorul ranjit sa fie si ei spionati macar o data si sa fie informati dupa ,tare curios as fi cum ar reactiona tot asa tamp ar rade sau ar aprecia mai mult corectitudinea unui angajat si  fara sa il spioneze .