duminică, 31 iulie 2016

BIAS 2016 ,un show aerian de neuitat.

In cursul zilei de ieri ,la BIAS (Bucharest International Air Show),pe Aeroportul International Bucuresti Baneasa -Aurel Vlaicu ,am asistat la un show aviatic de neuitat si spun asta pentru ca am vazut un spectacol cu adevarat uimitor realizat de oameni care parca nu ar fi de pe aceasta planeta , la acest show aviatic au participat profesionisti adevarati .
Acest show aviatic a fost posibil datorita implicari Companiei Aeroporturi Bucuresti ,Fortele Aeriene Romane ,Aeroclubul Romaniei ,ROMAERO ,Clubului Sportiv AIBO si ROMAT S.A.
 
                            
La acest show aviatic au participat aproximativ 100 de aeronave civile si militare si cam 250 de participanti activi la show ,printre care piloti si parasutisi .
Cei 250 de participanti activi fac parte din aviatia militara si civila din : Romania,Spania ,Ucraina ,Cehia, S.U.A, Grecia, Austria,si Lituania .
La acest show aviatic au fost expuse la sol si aeronave care au participat la acest spectacol de exceptie .
Sa fiu sincer am fost prezent la acest uimitor show aviatic pentru ca iubesc aviatia militara, si stiam din programul showului ca va fi prezent si tipul de aparat pe care eu il admir cel mai mult inca din anii 80,si aici ma refer la F-18 Hornet .
Deasemenea prezenta pilotului lituanian Jurgis Kairys cred ca pentru iubitorii de aviatie nu mai necesita prezentare sau cuvinte de lauda ,acest pilot parca ar veni din alta lume pentru ca cea ce reuseste sa faca cu avionul este ceva ireal si inexplicabil .
Pentru cei care nu il cunosc pot spune pe scurt ca este multiplu campion mondial la acrobatie aeriana .
Am intalnit la acest show aviatic si doi probabil viitori piloti care analizau de la sol ,tot ce se intampla in jurul lor ,la un moment dat si-au luat si o binemeritata pauza pentru a se racori.
Iata si cam cu ce au evoluat fiecare tara participanta la acest show aviatic :
Fortele Aerienr ale Spaniei au evoluat cu F-18 Hornet ,acest tip de avion de lupta este utilizat pentru un spectru foarte mare de operatiuni aeriene .
Fortele Aeriene ale Ucrainei au evoluat cu Suhoi SU-27 Flanker ,care este o aeronava de lupta foarte performanta si este conceputa pentru impunerea superioritatii aeriene in zone de conflict armat ,ucrainieni au expus la sol si un Antonov An-26.
Fortele Aeriene ale Cehiei au evoluat cu Saab 39 Gripen ,acest tip de avion de vanatoare poate fi utilizat in operatiuni militare de atac la sol sau in lupte aeriene ,sau de recunoastere ,deasemenea cehi au evoluat si cu avioane de lupta fabricate in Cehia acestea se numesc L-159 ALCA .
Fortele Aeriene ale S.U.A au evoluat cu F-15 Eagle ,avioane militare de lupta destinate penetrari spatiului aerian inamic ,aceste avioane au rol de a obtine superioritatea aeriana in zona de conflict armat,acest tip de avion a fost expus si la sol alaturi de Hercules C-130 Alabama National Guard .
Fortele Aeriene ale Greciei au participat cu Mirage 2000 un avion de vanatoare fabricat in Franta ,care este destinat in general misiunilor de lupta aeriana ,atac la sol ,sau recunoastere ,acest tip de avion a fost expus si la sol .
Fortele Aeriene ale Bulgariei au participat cu Suhoi SU-25 ,un avion cu reactie care a fost proiectat sa asigure suport aerian pentru trupele terestre ,acest tip de avion a fost expus si la sol ,multumesc pe aceata cale echipei participante a Bulgariei , de la care am reusit sa obtin o fotografie de grup cu echipa participanta la acest show.
Fortele Aeriene Romane au participat cu avioane MIG 21 Lancer ,IAR 99 Soim ,IAR 316 B,IAK 52,IAR 330 PUMA ,C-130 Hercules si C-27 Spartan .
La acest show au participat din partea Romaniei si Hawks of Romania,Vultuii Tricolori ,The Pelicans ,White Wings si formatia de parasutisti sportivi Blue Wings .
Au fost prezenti si austrieci de la Flyng Bulls cu avioanele lor unice F-4U Corsair si B-25 Mitchell.
  
La finalul acestui spectacol aviatic care a ajuns la a opta editie, acest  show aviatic care depaseste cu mult ce se vede in  filmele  artistice sau documentare ,spectatorii prezenti au putut vedea un foc de artificii absolut superb .
In incheiere organizatori au mai pregatit un spectacol la care au participat Linda si Flavius Teodosiu ,fica si tatal au incantat publicul prezent cu piesele atent alese, de mentionat ca Linda Teodosiu este castigatoarea Vocei Germaniei ,este nascuta in 1991 la Koln si are  origini romanesti datorita tatalui sau ,saxofonistul Flavius Teodosiu .
Au mai cantat Nicu Alifantis si Mircea Baniciu /Vlady Cnejevici si Teo Boar .