miercuri, 6 noiembrie 2019

Google renunta la Adobe Flash.

Google va opri indexarea continutului Flash ,Google anunta ca incepand cu luna Decembrie a acestui an va opri cautarea pe paginile web care vor avea continut flash ,deasemenea va opri si cautarea fisierelor SWF(SHOCKWAVE Flash)
Compania Adobe a lansat Flash in anul 1996 cu un an inaintea de lansarea motorului de cautare Google ,acesta a inceput sa poata parcurge fisiere Flash din anul 2008 oferind astfel noi oportunitati dezvoltatorilor de jocuri si suporturi media pentru web.

Argumentul principal care a dus la scoaterea Flash,a fost acela ca a incercat sa fie un sistem de operare virtual si a oferit un design excesiv de complex care a facut ca hackerii sa exploateze orice bug gasit.
Google a dezactivat Flash din Crome incepand cu versiunea 76 din luna iulie 2019,Mozila a dezactivat Flash din versiunea Firefox 69 din luna Septembrie 2019.
Google va începe să dezactiveze gradual folosirea plugin-urilor bazate pe Adobe Flash, astfel că majoritatea conţinutului din web site-uri va fi afişat doar în baza tehnologiei HTML 5 folosită deja la scară foarte largă.
Flash a fost înlocuit treptat de standardul HTML5, Google, fiind unul dintre susţinători, deoarece Flash a oferit o experienţă media mai integrată şi mai rapidă, cu un consum mai mic de energie.
Google Chrome va mai permite încă accesul la un număr restrâns de site-uri care folosesc Flash, printre acestea numărându-se YouTube, Facebook, Amazon sau Mail.ru,doar că în timp şi acestea vor fi scoase din indexarea de site-uri cu continut Flash.
Iata si cateva diferente intre Adobe Flash si HTML5:
HTML5 este open source și disponibil gratuit, în timp ce Flash este o proprietate a Adobe și astfel utilizarea să se face contra cost.
HTML5 are un potențial de a atinge orice platformă, în timp ce suportul browser pentru Flash e limitat, necesitând plugin-uri.
HTML5 este mai rapid și încarcă mai puțin procesoarele, ceea ce duce și la redarea mai rapidă a păginilor web,iar Flash necesită o putere de procesare mai ridicată.
HTML5 nu necesită instalarea separată a unui plug-in la nivelul unui browser web pentru a rula conținutul, cum este cazul Flash.
Fiind deschis și standardizat, HTML5 are mai puține probleme de securitate comparativ cu Flash.