sâmbătă, 3 martie 2012

Despre DNS-Changer si cum poti naviga pe internet si dupa 8 Martie

Anul trecut, autorităţile din Estonia au arestat şase hackeri care ar fi construit un virus de tipul "troian". Hackerii au denumit acest virus DNS Changer, care a distrus până în prezent calculatoarele a milioane de oameni din 100 de ţări.
DNS-Changer manipuleaza setarile de retea pentru Windows si modifica intrarile adaptorului de retea pentru a va abate de la site-urile de incredere la site-urile malware, care sunt mentinute de infractori.

Acest virus îi face pe utilizatori să navigheze pe site-uri false, create anume pentru a le distruge calculatoarele.
Virusul care a făcut ca acestea să acceseze alte servere, decât cele "sigure", oferite de providerii de internet. Un utilizator neexperimentat nu va observa nimic ciudat pentru că în bara browserului apăre o adresă "de încredere şi cunoscută". Prin implicarea celor de la FBI s-a reuşit să se înlocuiască serverele DNS care conţineau viruşii, cu unele "surogat". Însă aceste servere-surogat expiră peste câteva zile, adică pe 8 martie.
In momentul în care aceste servere vor fi închise, milioane de oameni din întreaga lume vor realiza cu mirare că PC-urile lor nu mai se pot conectata la internet.Milioane de oameni care sunt conectaţi zilnic la internet ar putea realiza pe 8 martie că nu îşi mai pot conecta calculatoarele la internet.
Pagubele produse ar fi foarte mari, iar sute de mii de oameni vor pierde foarte mult din cauza acestui virus troian.
Pentru a verifica propiul PC sau laptop sau in unele cazuri routerul propiu iata cum puteti verifica cel mai simplu:
1. Deschideți meniul de start
2. Selectați Run
3. Tastați: cmd.exe [si apasati ENTER]
4. În fereastra nou deschisă scrieți urmatoarea comandă: ipconfig /all [și apăsați ENTER]
5. Cautați în informațiile furnizate liniile ce conțin “DNS Servers”. De obicei acestea sunt 2 sau 3 adrese IP. Notați aceste adrese IP.
DNSChanger este de asemenea capabil să schimbe setările DNS a anumitor routere de tip SOHO (Small Office Home Office) cum ar fi: Linksys, D-Link, Netgear și Cisco, dacănumele de utilizator și parola sunt cele implicite. Pentru a depista dacăsetările DNS ale routerului dvs au fost schimbate consultați manualul routerului, secțiunea “Servere DNS”.in cazul în care serverele DNS utilizate sunt în intervalul de adrese IP de mai jos, unul din calculatoarele conectate la routerul dvs este infectat cu acest virus.
de la 85.255.112.0 la 85.255.127.255
de la 67.210.0.0 la 67.210.15.255
de la 93.188.160.0 la 93.188.167.255
de la 77.67.83.0 la 77.67.83.255
de la 213.109.64.0 la 213.109.79.255
de la 64.28.176.0 la 64.28.191.25
In cazul in care descoperiti ca Pc-ul a fost infectat cu DNSChanger nu este cazul sa intrati in panica si nici sa apelati la nici un expert in domeniul IT,solutia de ajutor pentru aceasta problema a dat-o compania germana Avira care a creat un program care combate virusul troian DNSChanger, si care repară în mod automat daunele create de acest virus ,Avira DNS Repair este un program gratuit si portabil care repara automat setarile DNS ,rulati programul si in cazul in care setarile nu au fost schimbate de catre DNSChanger veti vedea urmatorul mesaj :The DNS Settings of your system have no been manipulated by the DNSChanger(setarile DNS ale sistemului nu au fost manipulate de catre DNSChanger) .
programul poate fi downladat gratuit de la urmatorul link:

Navigare placuta !si fara probleme dupa data de 8 Martie 2012.