sâmbătă, 19 august 2017

Ziua Mondiala a Fotografiei.

Începând cu anul 2010, la nivel mondial se sărbătoreşte anual ziua mondială a fotografiei, această iniţiativă aparţine unui fotograf australian pasionat de arta fotografică, numele său este Korske Ara, această zi simbolizează frumuseţea imaginilor surprinse de o cameră foto, fotografia surprinde un moment unic şi reda frumuseţea unei imaginii indiferent că ea a fost realizată de un amator sau de un fotograf profesionist.
De-a lungul anilor, tot mai mulți oameni au sprijinit și au încurajat organizarea unei manifestări având ca subiect fotografia.
DIn anul 2009, australianul Korske Ara, a lansat Proiectul Zilei Mondiale a Fotografiei.
Ziua mondială a fotografiei a fost sărbătorită pentru prima dată la 19 august 2010, cu aceea ocazia a fost organizată o galerie foto on-line la nivel mondial, fiind expuse 270 de fotografii, site-ul înregistrând vizitatori din peste 100 de ţări.
Inventatorii fotografiei sunt Louis Jacques Mande Daguerre (1787- 1851) şi Joseph Nicéphore Niépce (1765-1833), care au perfecţionat procedeul de captare a imaginilor din exterior pe un suport solid.
Brevetul a fost înregistrat în anul 1839, fiind ulterior cumpărat de către guvernul francez, care a numit invenţia drept un cadou gratuit pentru omenire.
Ziua mondială a fotografiei marchează şi inventarea de către Louis Jacques Mande Daguerre (1787—1851) și Joseph Nicéphore Niépce (1765-1833) a unui procedeu de realizare a fotografiei, denumit daghereotipie.
Cea mai veche fotografie care a supraviețuit zilelor noastre datează din anul 1826: „View from the window at Le Gras”, şi a fost realizată de către francezul Joseph Nicéphore Niépce.
Fotograful Joseph Nicéphore Niépce şi prima lui fotografie “Din fereastra de pe strada Le Gras” 1826.
Louis Daguerre şi prima lui fotografie “Bulevardul Temple” 1838
Joseph Nicéphore Niépce a încercat să perfecționeze procedeul și a început și o colaborare cu Louis Jacques Mandé Daguerre, însă în luna iulie din anul 1833, moare si nu mai apuca să ducă la capăt ce și-a propus.
După decesul lui Josephn Niépce, Louis Daguerre a continuat să experimenteze, si a reușind să pună la punct un procedeu care reducea timpul imens de expunere de 8 ore la numai 10-20 de minute.
Acest procedeu se preta însă pentru imagini statice, timpul de 10-20 de minute fiind mult prea lung chiar și așa pentru realizarea de portrete.
Chiar daca acest procedeu era destul de costisitor si anevoios, prima fotografie a unui om a fost realizată tot de către Louis Jacques Mandé Daguerre în anul 1838 și aceasta reprezenta un lustragiu care curăța pantofii unui client, aceștia stând aproape nemișcați preț de zece minute.
Deși Daghereotipia nu a fost primul procedeu fotografic, succesul său s-a datorat viabilității sale comerciale.
Toate procesele anterioare necesitau timpi de expunere de ordinul orelor, comparativ cu cele 15-20 minute cu noul procedeu, iar în condiții de iluminare puternică, acesta având și o calitate mult superioară.
Acest procedeu a fost prezentat Academiei Franceze de Științe in data de 19 august 1839 ,data la care Louis Daguerre a obținut si brevetul pentru acest procedeu.
În următorii ani, noul procedeu a avut un succes extraordinar în întreaga Europă, fiind promovat în aproape toate ziarele din acea vreme.
Louis Jacques Mande Daguerre a fost făcut ofițer în Legiunea de Onoare și a călătorit mult pentru a-și promova inventia.
După aproximativ 11 ani, în numeroase studiouri din orasul New York (USA), a fost folosit procedeul Daghereotipiei,acesta a si marcat începutul erei moderne în fotografie.
Ziua Mondiala a Fotografiei este sărbătorită în fiecare an de tot mai multe comunități fotografice din intreaga lume.
Fotografia este o invenţie care a revoluţionat modul în care vedem lumea, iar cel mai frumos lucru la o fotografie este că ea rămâne la fel, chiar şi atunci când oameni se schimbă.