vineri, 4 decembrie 2015

Tehnologia Li-Fi.

Tehnologia Li-Fi(Light Fidelity), va detrona in viitorul apropiat actuala tehnologie Wi-Fi.
Li-Fi  este o tehnologie care este aproape de 100 de ori mai rapida iar semnalul de internet este transmis prin intermediul unor fascicole de lumina.
Li-Fi  foloseste lumina de diode emitatoare de lumina (LED-uri) ca un mediu pentru a oferi o rețea, mobila de comunicare de mare viteză într-un mod similar cu tehnologia Wi-Fi.

Li-Fi este o tehnologie fără fir și folosește comunicarea prin lumina vizibila sau ultravioletă infra-roșu și aproape (in loc de unde de radiofrecvență) spectru, o parte din tehnologia de comunicații fără fir optic, care transportă mult mai multe informații, și a fost propusă ca o soluție la limitele RF latime de banda.
Comisia de Comunicaţii din SUA,a avertizat recent că se va putea ramane fără spectru de unde radio pentru Wi-Fi în următorii 5 ani, acesta fiind extrem de aglomerat. În aceste condiţii, necesitatea dezvoltării unei noi soluţii de transmisii de date este absolut esenţială.

Li-Fi are avantajul de a fi util în domenii sensibile electromagnetice, cum ar fi în cabine de aeronave, spitale si centrale nucleare,fără a provoca interferente electromagnetice.
Tehnologia Li-Fi a  fost dezvoltata inca din anul 2011,de un grup de cercetatori de la Universitatea din Edinburgh (Scoţia) ,condus de catre profesorul Harald Haas.
Harald Haas , este recunoscut ca fondator original al Li-Fi, a inventat termenul de Li-Fi și este presedinte al Mobile Communications de la Universitatea din Edinburgh (Scoţia)si co-fondator al pureLiFi.
Datele sunt transmise prin intermediul unor lumini LED, care transmit mesaje printr-un cod binar, oferind în laborator viteze de circa 22,4 GB pe secundă, compatibile cu transmiterea a 18 filme de câte 1,5 GB pe secundă, ceea ce are potenţialul de a revoluţiona Internetul.
Testele efectuate în laboarele din Tallinn ale companiei Velmenni, specialiştii au scos tehnologia din laborator şi au implementat-o în birouri, dar şi medii industriale din Estonia, raportând că au ajuns la o viteză de transmitere a datelor de 1 GB pe secundă, respectiv de 100 de ori mai repede decât obişnuitul Wi-Fi
.
Punctul slab al tehnologiei Li-Fi pe care îl are în faţa tehnologiei Wi-Fi, al cărui semnal poate pătrunde prin pereţii unei clădiri, este că Li-Fi nu poate face asta.
Tehnologia Li-Fi este in continua dezvoltare in viitor , şi privind modul în care evoluează aceasta tehnologie, nu este exclus ca acest incovenient să fie destul de rapid rezolvat.