marți, 30 martie 2010

Dezactivare DEP (Data Execution Prevention)

In primul rand DEP (Data Execution Prevention) / Impiedicare Executare de Date este o “caracteristica” stresanta, a sistemul de operare Windows XP SP2,intalnita si la Vista. Scopul DEP , este de a impiedica executarea de cod din paginile de date, inclusiv din zona implicita de lucru. Mai pe intelesul tuturor, daca am transferat cateva filme dintr-o memorie externa (Flash USB) pe un calculator, cand accesez folderul “destinatie” apare aceasta “eroare” si-mi restarteaza explorer.exe .

Dupa spusele celor de la Microsoft avantajele DEP ar fi :
DEP poate asigura blocarea unei clase de atacuri la nivelul securitatii. Mai precis, DEP poate asigura blocarea unui program rau intentionat in care un virus sau alt tip de atac a infiltrat un proces cu cod aditional, apoi incearca sa execute codul infiltrat. Pe un sistem cu DEP, executarea codului infiltrat are ca rezultat o exceptie. DEP activat de software poate asigura blocarea programelor care beneficiaza de mecanismele de tratare a exceptiilor din Windows.
Indiferent ca antivirusul (chiar si cu update la zi) spune ca fisierele nu contin nici un cod suspect de virus, DEP merge in continuare si da restaturi devnind destul de enervant pentru multi utilizatori de sisteme de operare Windows Xp,si Vista .
Pentru toti cei care au intampinat aceasta eroare enervanta m-am gandit sa scriu pentru a evita sa mai apelati la prieteni sau sa duceti pc-ul sau laptopul la devirusat pentru aceasta simpla eroare.
Start> All Programs> Accessories> Clic-dreapta pe Command Prompt>

Clic pe Run as Administrator Allow > scrie acolo (sau da copy/paste):

bcdedit.exe /set {current} nx AlwaysOff  ,  dupa care dai Enter. "
 
Operation Completed Successfully" se da : Restart, si DEP este dezactivat.
 
Sper sa nu fie asa greu pentru nimeni care citeste, si mai ales cei care chiar au nevoie sa  dezactiveze DEP.