duminică, 31 ianuarie 2016

Bayern München invinge pe TSG 1899 Hoffenheim, la München.

Astazi 31.01.2016,pe stadionul Allianz Arena ,din München in etapa a 19-a din cadrul Bundesliga,s-a disputat partida dintre echipa gazda Bayern München si TSG 1899 Hoffenheim ,partida castigata de catre Bayern München cu scorul final de 2-0(1-0).
Golurile au fost marcate de :Robert Lewandowski in minutele 32 si 64.
Robert Lewandowski a ajuns la 19 goluri marcate in Bundesliga ,in actualul sezon .
La aceasta partida au asistat aproximativ 75.000 de spectatori,arbitrul principal al acestei partide a fost Jochen Drees din Munster Sarmsheim.
In Bundesliga ,pe primul loc se afla Bayern München ,cu 52 de puncte ,urmata la o diferenta de 8 puncte de catre Borussia Dortmund cu 44 de puncte ,pe locul 3 se afla Hertha Berlin cu 34 de puncte.
Partidele desfasurate in etapa a 19-a din Bundesliga au fost urmatoarele:
  • 1FSV Mainz 05-Borussia Monchengladbach=1-0(1-0)
  • Darmastad SV 98-FC Schalke 04=0-2(0-1)
  • Borussia Dortmund-FC Inglostadt 04=2-0(0-0)
  • FC Augsburg-Eintracht Frankfurt=0-0
  • Bayer Leverkusen 04-Hannover 96=3-0(1-0)
  • Werder Bremen -Hertha Berlin=3-3(0-2)
  • VfB Stuttgart-Hamburg S,V=2-1(0-0)
  • VfL Wolfsburg-1.F.C Koln=1-1(0-0)
Bayern München a disputat in aceasta seara partida cu numarul 500 ,de la inaugurarea stadionului Allianz Arena , in luna mai 2005.   
Partida de inaugurare a stadionului a fost la data de 31 mai 2005,atunci cand Bayern München a jucat contra echipei nationale a Germaniei , o partida amicala desigur, incheiata cu victoria echipei gazda Bayern München ,cu scorul final de 4-2,
Primul gol marcat oficial la inaugurarea Allianz Arena din München, a fost inscris de catre Sebastian Deisler(Bayern München).
Pe stadionul Allianz Arena din München ,a fost inscris si cel mai rapid gol din istoria Ligii Campionilor ,atunci cand Roy Makaay de la Bayern München a marcat dupa numai 10 secunde ,intr-o partida disputata contra echipei Real Madrid.                                                                                                                                                
                               Sursa video:YouTube-FCB.tv
Stadionul Allianz Arena din München are o capacitate de 75.000 de locuri ,si este o principala atractie pentru toti cei care viziteaza orasul München ,stadionul are anual ,aproximativ 4 milioane de vizitatori .
 Bayern München:
 Manuel Neuer ,Philipp  Lahm, Badstuber,David  Alaba , Xabi Alonso, Kimmich ,Arjen Robben,Thomas Muller (Arturo Vidal -minutul 67),Douglas Costa (Juan Bernat-minutul  88), Kingsley Coman (Thiago Alcantara-minutul 62) ,Robert Lewandowski.       

TSG 1899 Hoffenheim:
Baumann , Kaderabek, Bicakcic, Sule, Kim, Strobl, Rudy  Vargas, Hamad (Amiri-minutul  68), Schmid (Volland -minutul 77), Kramaric (Zuber-minutul  68).

sâmbătă, 30 ianuarie 2016

Vintager.

De la aparitia primei fotografii ,de acum aproape 170 de ani ,intodeauna s-a dorit ca  fotografia realizata sa fie cat mai bine reprodusa si sa retina cat mai multe detalii ,iata un program de editat fotografii care poate reda in profunzime anumite detalii si deasemeni ne poate face fotografiile sa para ca si cum ar fi fost realizate in secolul trecut .
Vintager ,este un program de editat fotografii digitale si este compatibil cu toate versiunile sistemului de operare Windows, spatiul pe care il ocupa este de doar 15 MB.
Acest program de editare foto este gratuit ,si este foarte usor de lucrat cu el ,acesta include 16 filtre si efecte vintage personalizabile ,ele sunt:Sunset, Fella, Rose, Mint, Pine, Spring, Rainbow, Malaga,Sand, Noir, Blossom, Coconut, Flow, Billie, Candela și Lotus.
Programul Vintanger poate fi descarcat gratuit de la :http://www.exeone.com/vintager
Programul Vintager ,dispune si de cadre si rame ,deasemenea se poate aplica efectul vintage  pentru obtinerea unui aspect vizual ca cel al fotografiilor foarte vechi din trecut .
Fotografile se incarca prin butonul din stanga sus al interfetei programului ,si exista posibilitatea de a adauga fotografiile direct din folderul in care sunt prin tragerea lor cu mouse-ul si punerea lor in editorul de imagine al programului .
Se poate realiza deasemenea si cresterea sau descresterea contrastelor sau controlul luminozitatii ,asta in cazul fotografiilor subexpuse sau care au fost facute in unele cazuri cu o luminozitate destul de mare .
Cuvantul Vintage a aparut in urma cu ceva timp si se traduce in aproape orice limba ca ceva vechi sau care are un aer destul de vechi iar in cele mai multe cazuri acesta face referire la un produs ,obiect sau idee.
Cu programul Vintager puteti realiza fotografii destul de reusite care sa aiba o patina a timpului si care sa  para ca au fost realizate cu mult timp in urma ,pot sa aiba acea imagine de secol trecut ,chiar daca acele fotografii au fost realizate recent .

vineri, 29 ianuarie 2016

Chrome Cleanup Tool .

Datorita faptului ca motorul de cautare Google Chrome este considerat cel mai utilizat , era si normal ca  cei care  folosesc malware-uri sau adware-uri sa inceapa sa il atace iar cu fiecare incercare de infectare a motorului de cautare acesta sa devina tot mai lent ,pentru asta cei de la Google au dezvoltat un program gratuit care curata motorul de cautare de malware sau adware si reuseste sa il aduca la setarile sale originale ,acest program se numeste Chrome Cleanup Tool .
Chrome Cleanup Tool  scaneaza  motorul de cautare Google si gaseste extensile sau aplicatiile care spioneaza activitatea utilizatorului ,si adauga reclama nedorita prin diverse bannere  publicitare  pe site-urile pe care utilizatorul le acceseaza in mod  frecvent ,alteori aceste extensii sau aplicatii infecteaza fisierele descarcate de pe internet  cu diverse programe rau intentionate.
Programul gratuit dezvoltat de Google pentru motorul de cautare Chrome este disponibil pentru descarcare la : https://www.google.com/chrome/cleanup-tool/
Dupa descarcarea si instalarea acestui program ,se va da scanare si se va astepta pentru a vedea ce programe rau voitoare a gasit ,in cazul in care a gasit programe malware sau adware acestea pot fi sterse foarte simplu.
Dupa curatarea motorului de cautare exista si posibilitatea de a readuce motorul de cautare la setarile sale originale pentru o mai buna functionare a motorului de cautare Chrome.

joi, 28 ianuarie 2016

Kuso Exif Viewer.

Astazi am revazut  fotografii, de la diverse evenimente la care am participat ,si mi-am adus aminte de cineva care daca vedea o  fotografie mai deosebita de la aproape orice eveniment spunea ca este trucata ,fara sa aiba totusi nici un argument sau sa fi fost la acel eveniment pentru a face astfel de afirmatii ,nu contest  faptul ca se pot face trucaje profesionale pe orice tip de fotografie ,dar numai cand este cazul si cu un scop anume ,pentru a truca o  fotografie prin programe specializate in acest sens, in rest nu cred ca nimeni nu are de ce sa falsifice o  fotografie  personala sau de alta natura .
Este bine de stiut ca orice fotografie in format digital are o serie de detalii unice acestea sunt numite simplu Exif (Exchangeable image file ),
In general pntru cei care folosesc sisteme de operare Windows ,pot da click dreapta pe fotografie si la afisarea propietatilor se va da pe detalii ,doar ca informatiile afisate sunt in mare doar generalizate si nu sunt detaliate pentru a arata daca fotografia a fost sau nu modificata.

Pe scurt am sa descriu in cateva cuvinte cum putem afla daca o fotografie este sau nu trucata cu diverse programe ,sau daca o fotografie este 100% originala ,
pentru acest lucru se poate folosi cu succes o aplicatie gratuita numita Kuso Exif Viewer,aceasta aplicatie gratuita poate fi descarcata de la urmatorul link:
Pentru cei care nu doresc instalarea unui program pentru a vedea aceste detalii ale unei fotografii ,exista posibilitatea de a vedea aceste detalii,prin instalarea de extensii in Crome sau Firefox ,aceste extensii sunt Exif Viewer si FxIF,ele pot da detalii despre aprooape orice fotografie examinata ,de la aparatul cu care a fost realizata ,pana la locatia unde a fost realizata ,asta in cazul in care aparatul cu care a fost facuta fotografia avea GPS inclus si era activat in momentul fotografieri,plus multe alte detalii tehnice si in final daca aupra fotografiei s-a intervenit cu o aplicatie de modificat fotografii.
In cazul in care in spatiul destinat informatiilor despre modelul de aparat cu care a fost facuta poza nu apare nici un detaliu ,acea fotografie a fost copiata de pe internet sau a fost folosit un program de editare care sa stearga detalii si date din Exif ,in unele cazuri apare la detalii software programul folosit pentru modificarea fotografiei ,pentru cei care au afisate coordonatele GPS ,in GPS Information ,si vor sa vada daca fotografia a fost facuta in locatia specificata de cel care a modificat sau nu fotografia se poate afla introducand datele in Google Maps pentru aflarea exacta a locatiei realizari fotografiei.
Mentionez ca nu pot garanta ca prin folosirea acestor aplicatii prezentate sau cele existente pe internet ,gratuite sau contra cost se poate afla 100%,daca o fotografie a fost trucata sau nu ,dar in cele mai multe situatii puteti vedea cel putin daca s-a intervenit asupra ei ,iar pasionatii de fotografie pot vedea detalii tehnice de la fotografii originale.

miercuri, 27 ianuarie 2016

Aoc si Philips lideri europeni in domeniul monitoarelor .

AOC şi MMD, partener licenţiat pentru monitoarele Philips, și-au atins scopul de a deveni lideri pe piața europeană de monitoare.
Cele doua companii AOC şi MMD (Monitoare Multimedia),sunt subsidiare ale companiei chineze TPV cu sediul in Hong Kong, aceasta companie TPV este cel mai mare producător de display-uri LCD TFT din lume.

TPV are cinci fabrici în China, două în Brazilia, una în Polonia și una în Rusia, și vinde produsele sale la nivel mondial.
AOC și Philips au atins o cotă de piață de 15% din totalul pieței de monitoare din Europa, în trimestrul al 3-lea al anului trecut .
Pe piata de desfacere din Europa de Est ,compania Philips a inregistrat o crestere de 50% ,si avand o cota de piata de 16%,datorita acestui fapt  compania Philips se claseaza pe primul loc in vanzarea de monitoare pentru pc.
Monitoarele Philips sunt foarte apreciate si in Romania ,unde compania Philips a reusit sa devina lider de piata ,cu un total de 21 de procente din cota de piata.
Cele două companii,AOC si Philips ,au atins impreuna o cotă de piață de 34 de procente în cel de-al treilea trimestru al anului 2015.
Unul din trei monitoare vândute în România aparține unuia dintre brandurile AOC sau Philips.


O contribuție importantă la acest succes îi aparține segmentului de monitoare cu display mare, care a crescut cu mai mult de cinci procente în total.
Cu o creștere de mai mult de 30 de procente, cele două branduri AOC sau  Philips.,au obținut rezultate semnificative pe acest segment.
MMD este o companie detinuţă de TPV, înfiinţată în anul 2009 ,si este partenerul  de brand al Philips.
“În ceea ce privește cele două branduri AOC și Philips, ne concentrăm în permanență pe inovație și pe nevoile consumatorului. Suntem specialiști în tehnologii de display, setăm trendurile și suntem mereu în frunte când noi categorii și soluții dau un impuls pieței. De exemplu, prin lansarea monitorului de 40 de inch cu rezoluție 4k am demonstrat ADN-ul nostru inovator.
De asemenea, monitoarele cu ecrane de dimensiuni mari, cu QHD și rezoluție 4K, soluții ergonomice și prietenoase cu utilizatorii sunt doar câteva exemple ale dorinței noastre de a inova industria.
Rezultatul constă într-o cotă de piață care ne face mândri și care evidențiază faptul că am ales strategia corectă”,a declarat Thomas Schade, vice președinte în cadrul AOC și MMD Europa.

marți, 26 ianuarie 2016

De patru ori douazeci.

De patru ori douăzeci, cam asta este vârsta celui mai iubit actor din România, nu voi spune că este mai bun sau mai altfel ca oricare actor din această ţară, pentru că respect tot ce înseamnă teatru şi film în general, fiecare este bun în felul său este inimitabil, său fiecare are ceva la care publicul spectator apreciază său iubeşte, însă nu mă poate contrazice nimeni sper eu ca marele actor Florin Piersic, este cel mai iubit şi popular actor român din toate timpurile.
            Viata este o poveste -Florin Piersic
Nu voi putea să cuprind toate realizările acestui om minunat care a încântat generaţii întregi cu rolurile jucate de-a lungul timpului, atât în teatru cât şi în film, ce nu ştiu foarte mulţi este că inegalabilul Florin Piersic are talent şi în domeniul muzical, poate cânta la fel de bine pe cât şi joacă în piese de teatru sau filme.                                                                                    
Florin Piersic s-a născut la data de 27 ianuarie 1936, în oraşul Cluj, din părinți bucovineni (mama originară din Valea Seacă, tatăl său era medic veterinar, originar din Corlata), si-a petrecut copilăria în Corlata, Pojorâta și Cajvana, apoi în Cernăuți și, ulterior, la Cluj-Napoca, unde a urmat Liceul de băieți nr.3 (actual este numit Colegiul Național "Emil Racoviță").
In cei aproape 60 de ani de cariera, Florin Piersic a jucat in peste 55 de filme, insa cred eu rolul pe care publicul roman il retine si care nu poate fi uitat este rolul in care il interpreteaza pe Margelatu, si unde joaca alaturi de bunul sau prieten Szabolcs Cseh, si unde cunoscutul actor si cascator Sobi Cseh joaca rolul lui Buza de iepure.
Eu personal nu prea am cum sa uit acest personaj numit Margelatu, in perioada in care a fost realizata si apoi difuzata seria celor patru filme: Trandafirul galben, Masca de argint. Colierul de turcoaze si Totul se plateste.
Am distrus in acea perioada a copilariei mele tot ce se numea pistol, primul pistol a fost o imitatie de Colt primit in dar de ziua mea si care a avut" teava" fix doua ore, dupa o examinare atenta pentru ca trebuia sa fie la fel ca cel al celebrului personaj, i-am taiat teava, bineinteles ca la fel au patit si restul pistoalelor care au urmat dupa el, tot in acea perioada de timp, pe toti prieteni de familie ai parintilor mei care aveau drum spre locuri unde era cultivata floarea soarelui, i-am "terorizat" sa imi aduca palarii de floarea soarelui in drumul lor de intoarcere spre Bucuresti, a fost o perioada de care imi aduc aminte si acum cu placere, nu cred ca sunt singurul care are astfel de amintiri in legatura cu Margelatu.
Florin Piersic a absolvit I.A.T.C din București, promoția anului 1957, spectacolul de absolvire a fost "Peer Gynt" de Henrik Ibsen, a fost remarcat pentru talentul său în De aş fi Harap Alb din anul 1965 în regia lui Ion Popescu Gopo, debutul în lumea filmului a fost făcut în filmul Ciulinii Bărăganului din anul 1957, în acest film joacă rolul lui Tănase.
Iată o parte din filmele care a jucat, trecând de la filmele istorice la cele de acţiune, sau de la comedie la film muzical:
  • Rascoala -1965
  • Tunelul -1966
  • Sapte baieti si o strengarita-1967
  • Columna -1968
  • Mihai Viteazul-1971
  • Aventuri la Marea Neagra-1972
  • Explozia -1973
  • Fratii Jderi-1974
  • Un August in flacari-1974
  • Stefan cel Mare -1975
  • Elxirul tineretii-1975
  • Tufa de Venetia
  • Pintea -1976
  • Cuibul Salamandrelor -1976
  • Regasire-1977
  • Eu,tu si ...Ovidiu-1978
  • Drumul oaselor -1980
  • Reteaua S-1980.
  • Trandafirul galben -1982
  • O lebada iarna 1983
  • Ramasagul-1985
  • Masca de argint -1985
  • Racolarea -1985
  • Colierul de turcoaze-1986
  • Totul se plateste -1987
  • In fiecare zi mi-e dor de tine-1988
  • Fix Alert-2004
  • Eminescu versus Eminem -2005
In piesele de teatru in care a jucat cele mai cunoscute sunt :
  • Act venețian
  • Zbor deasupra unui cuib de cuci
  • Gaițele
  • Logodnicele aterizează la Paris
  • Oameni și șoareci
  • Cartea lui Iovita
  • Dulcea pasăre a tinereții
  • Heidelberg-ul de altă dată
  • Straini in noapte

Pentru a rasplati cumva tot ce a facut in teatrul si cinematografia din Romania ,in orasul Cluj un cinematograf  se numeste Florin Piersic. 
La inaugurarea cinematografului in 27 ianuarie 2011, Florin Piersic spunea: ''M-am născut într-un cinematograf și acum un cinematograf îmi va purta numele.
Nimic nu mi-aș fi dorit mai mult decât ca mama și tata să fie de față la inaugurarea cinematografului Florin Piersic".
Florin Piersic  a fost distins cu Ordinul Meritul Cultural clasa a V-a in anul 1967 pentru merite deosebite în domeniul artei dramatice . 
In data de  30 mai 2002 a fost decorat cu Ordinul național Steaua României în grad de Cavaler, alături de alți actori, ''pentru prestigioasa carieră artistică și talentul deosebit prin care au dat viață personajelor interpretate în filme, dar și pe scenă, cu prilejul celebrării unui veac de film românesc''.
A primit titlul de Cetatean de Onoare in urmatoarele orase:Bucuresti,Bacau, Cluj Napoca, Caracal, Sighet ,Suceava, Baia Mare ,Galati si Oradea.
Deasemenea este cetatean al Republicii Moldova din anul 2012 ,cand la data de 10 decembrie, presedintele Nicolae Timofti  a acordat acest titlu prin decret prezidential.
Un actor exceptioal, cu mult simţ al umorului, puţini ştiu însă despre modestia marelui actor, nu îi place să fie numit maestru, consideră că acest cuvânt nu este pentru el, doreşte să fie numit simplu Florin, ştie că este iubit de publicul său oriunde se duce, se amuza mereu despre faptul că se spune că vorbeşte mult, povestind mereu din experienţa sa de viaţă, sau întâmplări amuzante, a spus că nu îl supara acest lucru pentru că iubeşte oamenii în general şi ei pot spune orice, ce îl întristează este faptul că cei alături de care a jucat de-a lungul timpului nu mai sunt printre noi, şi sunt undeva acolo sus într-o stea.
Un sincer La Multi Ani! , la cei de patru ori douazeci de ani ,ai celui mai iubit actor roman . 
                                    
Doamne daca-mi esti prieten : Recita :Florin Piersic ,pe muzica lui Ernesto Cortazar si versurile lui Spiridon Popescu .

luni, 25 ianuarie 2016

AIMP-player audio.

Pentru cei care nu reusiti sa gasiti un inlocuitor mai vechiului player Winamp, sau folositi un player audio care nu este asa de complex ,puteti folosi in viitor playerul audio AIMP,sau Artem Izmaylov Media Player,acest player este gratuit atat pentru versiunile de Windows cat si pentru sistemul Android,acest player a fost creat de un programator rus ,Artem Izmaylov care a lansat prima sa versiune de player acum aproape 10 ani ,adica la 8 august 2006,de atunci el a fost inbunatatit de o intreaga echipa de programatori rusi.
Playerul audio AIMP ,reda diferite efecte audio iar sunetul poate fi reglat pe anumite frecvente prin egalizatorul grafic integrat ,are optiuni avansate de mixare ,poate de exemplu mixa doua melodii consecutive,dispune de un editor avansat de taguri ,convertor de fisiere media , dispune si de o multime de setari care pot fi facute pentru a personaliza playerul audio .
Playerul AIMP poate reda diverse tipuri de fisiere audio ,de exemplu fisiere tip MP3,AAC(Advenced Audio Coding ),Dolby AC-3,Opus,Speex,Windows Media ,Ogg,Apple Lossless,FLAC,WAW,CD-DA.TAK,TTA.DTS.MP1,MP2,Musepack ,Optim FROG,MIDI,WavPack ,MOD,MultiTracker Module,S3M si Fasttracker2 Extended Module.

AIMP poate suporta interfetele audio DirectSound ,Audio Stream Input/Output ,WASAPI ,foloseste procesarea pe 32 de biti pe un egalizator de 18 benzi ,deasemenea are integrate efecte sonore ca: Reverb,Flanger ,Chorus,Pittch Tempo ,Echo are Speed Bass ,si Voice Remover .
AIMP poate reda radiouri care emit pe internet , posturile radio se pot inregistra in  formate  precum WAW, Vorbis, AAC sau MP3.
Acest player audio poate fi descarcat gratuit atat pentru versiunea Windows cat si pentru sistemul Android de la acest link :http://www.aimp.ru/
Playerul audio AIMP poate reda fisiere audio de pana la 250 de MB ,direct din RAM ,are o interfata multi -lingvistica,taste rapide de comenzi ,sistem de cautare fisiere in libraria audio ,suport de extensii plug-ins si skin-uri ,si dispune si de desteptator care poate inchide automat pc-ul .
Pentru descarcarea de skinuri si personalizarea  playerului asa cum doriti puteti descarca gratuit de aici :http://trickvilla.com/ sau http://www.aimp.ru.

duminică, 24 ianuarie 2016

Despre Drone.

Cam din anul 2013 auzim tot mai des despre drone ,ele au devenit foarte populare si datorita faptului ca marea majoritate a producatorilor acestor produse au lansat si modele pentru uz comercial ,aceste modele au preturi destul de accesibile si pot fi achizitionate in ultima perioada de timp de un numar din ce in ce mai mare de doritori de astfel de produse.
Ce este de fapt o drona?,este un dispozitiv de tip UAV(Unmanned Aerial Vehicle ),capabil sa zboare fara sa fie pilotat ,este un produs care a fost folosit la inceputul sau doar in scopuri militare ,pentru diverse misiuni ca de exemplu :spionaj ,recunoastere  de obiective sau bombardarea si distrugerea  anumitor tinte .
In marea parte cei care achizitioneaza un astfel de produs numit drona ,il folosesc la filmarea sau fotografierea de la inaltime ,iar mai nou sant folosite si la diverse evenimente pentru diverse scopuri .
Dronele comerciale sant mult mai mici in raport cu cele militare si mult mai putin performante ,de unde si accesibilitatea lor pentru un numar tot mai mare de persoane doritoare de astfel de produse.
Dronele comerciale sunt controlate prin  wireless prin intermediul unei telecomenzi sau a unei aplicaţii de tip Android sau cu un iPhone, iar atunci când eşti interesat de cumpararea unui astfel de produs numit drona , trebuie să te interesezi in primul rand de mai multe aspecte, cum ar fi camera foto, distanţă de zbor sau autonomia bateriei.
In Statele Unite ,aceste produse numite drone sau aparate de zbor fara pilot ,au inceput sa fie considerate o amenintare ,si din luna noiembrie a anului trecut aceste aparate de zbor vor fi inregistrate iar propietarul va suporta consecintele in cazul in care va pune in pericol sau va filma ori fotografia ceva pe o propietate privata fara acordul propietarului de drept,punerea in pericol se refera la faptul ca tot mai multe astfel de produse de zbor au cazut si au lovit oameni,prin aceasta masura autoritatile americane cred ca cei care detin un astfel de produs numit drona sa fie mai atenti si responsabili  ,si bineinteles ca odata inregistrati vor putea sa si raspunda de faptele lor.
Dronele comerciale au fost utilizate in ultima perioada pentru filmare aeriana si realizarea de fotografii inedite ,pentru asta s-au dezvoltat si creat sisteme destul de complexe pentru stabilizarea de imagine ,s-a realizat chiar si transmiterea wireless a imaginilor direct pe un display montat pe telecomanda celui care foloseste drona.
In Romania ,situatia este cam neclara si asta pentru ca desi se gasesc din ce in ce mai multe tipuri de drone pentru vanzare ,ele sunt practic sau aproape interzise ,si spun asta citind odrinul Ministerului Transportului care il voi reda mai jos :
Ministerul Transporturilor Ordinul nr. 8/2014 pentru stabilirea condiţiilor de operare în spaţiul aerian naţional a aeronavelor civile motorizate fără pilot la bord
În vigoare de la 21.01.2014 Publicat în Monitorul Oficial, Partea I nr. 50 din 21.01.2014.
Având în vedere dezvoltarea continuă a industriei aeronautice în ceea ce priveşte fabricaţia şi utilizarea aeronavelor fără pilot la bord,
luând în considerare faptul că pe plan internaţional nu au fost stabilite încă standarde comune de certificare şi operare a aeronavelor civile fără pilot la bord,
ţinând cont de faptul că la nivelul Uniunii Europene pachetul de reglementări în domeniului aeronavelor civile fără pilot la bord, cu masa maximă la decolare mai mare de 150 kg, urmează să fie finalizat până în anul 2016, în timp ce aeronavele civile fără pilot la bord, cu masa maximă la decolare mai mică de 150 kg, rămân sub incidenţa reglementărilor naţionale emise de statele membre ale Uniunii Europene,
pentru a permite operarea în spaţiul aerian naţional a aeronavelor civile motorizate fără pilot la bord, până la emiterea pachetului de reglementări europene şi naţionale specifice care să acopere atât domeniul certificării, cât şi domeniul operării acestor aeronave,
în temeiul prevederilor art. 4 lit. b.) şi f.) din Ordonanţa Guvernului nr. 29/1997 privind Codul aerian civil, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, şi ale art. 5 alin. (4) din Hotărârea Guvernului nr. 24/2013 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Transporturilor, cu modificările şi completările ulterioare,
ministrul transporturilor emite următorul ordin:
Art. 1.
Operarea aeronavelor civile motorizate fără pilot la bord în spaţiul aerian naţional este permisă numai în zone de spaţiu aerian segregat temporar, înfiinţate, alocate şi activate conform reglementărilor aplicabile în vigoare.
Zonele prevăzute la alin. (1) se stabilesc în întregime în spaţiul aerian de clasă G, iar limita verticală superioară a acestora trebuie să fie cu cel puţin 150 m sub limita minimă a spaţiului aerian controlat.
Cererea pentru înfiinţarea zonei prevăzute la alin. (1) se transmite de către operatorul aeronavei Autorităţii Aeronautice Civile Române cu cel puţin 45 de zile înainte de data prevăzută pentru începerea activităţii. Modelul cererii şi informaţii privind documentele-suport care trebuie anexate acesteia se publică pe pagina proprie de internet a Autorităţii Aeronautice Civile Române http://www.caa.ro.
Alocarea şi activarea zonelor prevăzute la alin. (1) se efectuează în conformitate cu reglementările aeronautice aplicabile.
Art. 2.
În sensul prezentului ordin, termenii şi expresiile de mai jos au următoarele semnificaţii:
a.) operator al aeronavei – persoană fizică sau juridică care efectuează operaţiuni aeriene cu o aeronavă civilă motorizată fără pilot la bord şi care solicită în acest scop înfiinţarea unei zone de spaţiu aerian segregat temporar conform prevederilor prezentului ordin;
b.) spaţiu aerian de clasă G – zonă delimitată de spaţiu aerian în care nu sunt furnizate servicii de control al traficului aerian.
Art. 3.
O aeronavă civilă motorizată fără pilot la bord şi cu masa maximă la decolare mai mare de 150 kg poate fi operată în spaţiul aerian naţional, în condiţiile respectării cerinţei prevăzute la art. 1 alin. (1) şi (2), numai dacă sunt îndeplinite cumulativ următoarele condiţii:
a.) deţine un certificat de înmatriculare;
b.) deţine un certificat de tip şi un certificat de navigabilitate, conform cu reglementările europene emise în aplicarea Regulamentului (CE) nr. 216/2008 al Parlamentului European şi al Consiliului din 20 februarie 2008 privind normele comune în domeniul aviaţiei civile şi instituirea unei Agenţii Europene de Siguranţă a Aviaţiei şi de abrogare a Directivei 91/670/CEE a Consiliului, a Regulamentului (CE) nr. 1.592/2002 şi a Directivei 2004/36/CE;
c.) operatorul aeronavei este certificat, după caz, în funcţie de operaţiunile aeriene civile desfăşurate, în conformitate cu reglementările aeronautice aplicabile emise la nivel naţional sau cu cele emise la nivelul Uniunii Europene;
d.) aeronava este asigurată, conform legii, pentru daune produse terţilor.
Art. 4.
O aeronavă civilă motorizată fără pilot la bord şi cu masa maximă la decolare mai mică sau egală cu 150 kg poate fi operată în spaţiul aerian naţional, în condiţiile respectării cerinţei prevăzute la art. 1 alin. (1) şi (2), numai dacă sunt îndeplinite cumulativ următoarele condiţii:
a.) deţine un certificat de identificare emis de Autoritatea Aeronautică Civilă Română sau un certificat de înmatriculare ori un document echivalent emis de alt stat;
b.) în cazul în care aeronava are o masă maximă la decolare mai mare de 15 kg, deţine un permis de zbor naţional emis de Autoritatea Aeronautică Civilă Română sau un document de certificare tehnică echivalent emis de alt stat, recunoscut de Autoritatea Aeronautică Civilă Română;
c.) aeronava este asigurată, după caz, conform legii, pentru daune produse terţilor.
Art. 5.
Nicio prevedere a prezentului ordin nu exonerează operatorul unei aeronave civile motorizate fără pilot la bord de obligaţia respectării prevederilor Hotărârii Guvernului nr. 912/2010 pentru aprobarea procedurii de autorizare a zborurilor în spaţiul aerian naţional, precum şi a condiţiilor în care decolarea şi aterizarea aeronavelor civile se pot efectua şi de pe/pe alte terenuri sau suprafeţe de apă decât aerodromurile certificate, cu modificările şi completările ulterioare, atunci când efectuează operaţiuni aeriene civile în spaţiul aerian naţional.
Prezentul ordin nu se aplică:
a.) aeromodelelor, aşa cum acestea sunt definite şi clasificate de către Federaţia Internaţională de Aeromodelism şi de către Federaţia Română de Modelism, atunci când sunt utilizate în cadrul competiţiilor, demonstraţiilor aeriene sau al altor manifestaţii oficiale organizate de Federaţia Română de Modelism;
b.) aeronavelor civile motorizate fără pilot la bord şi cu masa maximă la decolare mai mică sau egală cu 1 kg, atât timp cât
– sunt operate într-o zonă deschisă, fără construcţii cu destinaţia de locuinţă;
– sunt operate fără depăşirea câmpului vizual al persoanei care asigură comanda aeronavei de la sol, dar nu mai mult de 150 m distanţă pe orizontală şi de 100 m distanţă pe înălţime faţă de această persoană;
– nu au montate pe ele aparatură pentru filmare sau transmisie de date.
Răspunderea pentru eventuale daune provocate ca urmare a operării aeromodelelor şi aeronavelor prevăzute la alin. (2) revine în totalitate persoanelor care asigură comanda acestora de la sol.
Art. 6.
În termen de 30 de zile de la intrarea în vigoare a prezentului ordin, Autoritatea Aeronautică Civilă Română publică pe propria pagină de internet, http://www.caa.ro, documentele şi informaţiile prevăzute la art. 1 alin. (3).
Până la data de 30 iunie 2015, Autoritatea Aeronautică Civilă Română va elabora şi va supune aprobării ministrului transporturilor proiectele reglementărilor aeronautice civile naţionale privind operarea în spaţiul aerian naţional a aeronavelor civile motorizate fără pilot la bord şi care au masa maximă la decolare mai mică sau egală cu 150 kg.
Art. 7.
Prezentul ordin se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I, şi intră în vigoare la 30 de zile de la data publicării.
Art. 8.
Prezentul ordin se aplică până la data de 30 ianuarie 2016. 
Pe scurt este legal doar daca deti o drona si nu o folosesti in mediul rural sau urban si nu are instalata o camera de filmat sau fotografiat montata pe ea.
Din textul de mai sus, aparatele de zbor fără pilot, cele cu o masă mai mică de 150 kg, în cazul de față dronele, sunt limitate la a zbura în spațiul de clasă G, adică la maxim 3050 m altitudine, și nu beneficiază de servicii de control al traficului. 
Limita verticală superioară trebuie să fie cu cel puțin 150 m sub limita minimă a spațiului aerian controlat iar pentru a avea acces la acest spațiu, trebuie să depui o cerere la Autoritatea Aeronautică Civilă Română, cu 45 de zile inainte de începerea activității.
Referitor la transmisia de date ,cam toate  aparatele de zbor  numite drone au GPS ,si normal ca pot transmite date sau coordonate propietarului ,nu inteleg ce trebuie sa faca propietarul unei drone sa se puna pe desfacut drona si sa scoata tot ,GPS,camera video sau si alte componente care nu corespund cu legea data de Ministrul Transporturilor ,iar alta nedumerire o am la acel spatiu numit din zona G,ca nu cred ca apartine Ministerului Transportului ,nici spatiu privat nu este asta e sigur ,iar in acest caz cum poti interzice filmatul sau fotografierea ?!.
Drona poate fi folosită şi fără certificat de înmatriculare şi autorizaţii de navigabilitate in urmatoarele situatii :
- drona are masa mai mică de un kilogram şi nu este dotată cu o cameră video.
- este manevrata într-o zonă deschisă, fără construcţii cu destinaţia de locuinţă.
- este manevrata fără depăşirea câmpului vizual al persoanei care asigură comanda de la sol, dar nu mai mult de 150 de metri distanţă pe orizontală şi 100 de metri distanţă pe înălţime faţă de această persoană.
Potrivit legii, folosirea unei drone fără a deţine autorizaţiile necesare sau nerespectarea restricţiilor de zbor se pedepsesc cu închisoare de la trei luni la 1 an sau cu amendă.
Este în afara legii exploatarea unei drone fără ca aceasta să aibă un certificat de înmatriculare /identificare şi un certificat sau o autorizaţie de navigabilitate ori documente echivalente. Legislaţia în vigoare vă cere să obţineţi autorizaţii speciale pentru anumite zone, aceste avize se emit de Ministerul Transporturilor, Construcţiilor şi Turismului, către persoanele fizice şi juridice, după ce instituţia se asigură că acestea nu pun în pericol siguranţa zborului folosind drona. , dronele de mari dimensiuni trebuie să fie asigurate pentru eventualele daune produse terţilor.

sâmbătă, 23 ianuarie 2016

România a invins Spania la Campionatul Mondial de Hochei pe gheata,U20 din Serbia .

Echipa nationala de tineret a Romaniei U20 la Hochei pe gheata,a invins in ultima partida din Grupa B,a Diviziei II,echipa nationala de tineret U20 a Spaniei ,scorul final a fost de 6-5.(2-1)(1-1)(3-3).
Echipa Romaniei a promovat din aceasta Grupa B, de pe prima pozitie a clasamentului ,in Divizia  II ,Grupa A,in aceasta Grupa A va intalni echipele nationale ale urmatoarelor tari:Lituania, Olanda, Estonia, Croaţia şi Japonia.
Astazi in aceiasi grupa B,s-au disputat si ultimile doua partide :
Australia a invins China cu scorul final de 8-2(3-0)(1-2)(4-0),iar echipa gazda Serbia a invins Belgia cu scorul de 9-0(2-0)(3-0)(4-0).,in urma rezultatelor slabe obtinute la acest Campionat Mondial,echipa de tineret a Chinei a retrogradat in Divizia III.
Clasamentul acestei grupe este urmatorul :
  1. Romania -  5.4.1.0.0.23-37.-14 puncte.
  2. Spania    -  5.4.1.0.1.22-34.-12 puncte 
  3. Serbia     -  5.3.0.1.1.25-34.-10 puncte
  4. Belgia     -  5.2.0.0.3.  7-14 -6 puncte
  5. Australia  - 5.1.0.0.4. 24-11-3 puncte
  6. China      -  5.0.0.0.5.39-6.  0 puncte 
Golurile echipei nationale de tineret U20, au fost marcate de catre:
numarul 13-Gereb Istvan in minutele 03:05,20:54,si 52:11.
numarul  14 -Rokaly Norbert  in minutul  05:15.
numarul  22- Sandor Zoltan  in minutele 51:05.si 56:29.
Pentru echipa nationala de tineret U20, a Spaniei au marcat:
numarul 11 -Pantoja Pablo  in minutele 16:04 si 46:39.
numarul  21 -Rubio Oriol in minutele  38:06 si 43:04.
numarul  19-Palacios Andres in minutul 51:25.
Acesti tineri hocheisti au aratat ca se poate,si ca Hocheiul pe gheata din Romania mai exista .
Bravo! intregii echipe de tineret si tot respectul pentru echipa tehnica formata din antrenorii Justinian George ,Levente Elekes si Trandafir Marius care au format o echipa de viitor pentru Hocheiul pe gheata din Romania .
Sper ca se vor face eforturi mai mari in viitor pentru ca acesti tineri sa aiba baze de pregatire ,echipament performant si posibilitatea de cantonamente si partide de verificare ,asa cum au mai toate echipele din Hocheiul pe gheata din Europa si din lume .
Nu este posibil ca intr-o capitala europeana cum este numit orasul Bucuresti ,sa nu existe un patinuar care sa fie omologat la cerintele Federatiei Internationale de Hochei pe gheata ,am auzit pe multi ca poate nu stiu eu dar sunt patinuare in Bucuresti ,domnilor sau doamnelor dupa caz ,patinuar pentru sportul numit Hochei pe gheata ,nu este acel patinuar sezonier, sau de cartier la nu stiu ce Mall din acest oras.
Patiunuar omologat este de exemplu cel care a fost construit in orasul Brasov ,nu intru in detalii cum si de cine a  fost construit ,sa nu fiu acuzat ca fac politica sau promovez pe cineva din aceasta sfera a politici ,nu nici pe departe sant apolitic si asa voi ramane .
Pentru cei care  spun ca este normal ca o echipa din Bucuresti sa evolueze la 275 de km de Bucuresti ,din simplul fapt ca nu au un patiunuar unde sa se antreneze sau sa isi dispute partidele din campionat ,sau ca hocheistii din intreaga tara nu au o baza de antrenament la nivel cel putin european ,atunci cum putem spera sa mai aiba rezultate ,cum poti atrage sponsori daca nu ai nici macar o baza unde sa te poti antrena sau unde sa poti juca ,ca in aceasta tara se fac diverse abuzuri si se cauta soluti doar cand exista interese asta se stie ,ca se inchid stadioane pe motive stupide ,asta iar se stie ,dar sa se faca ceva pentru sportul din aceasta tara ,pentru ca iata fara sprijinul celor care erau in masura sa faca ceva in ultimii ani ,acesti tineri minunati au dovedit ca se poate ca avem cu ce si cu cine dar nu au unde sa se antreneze.
Sa nu se supere cei mai credinciosi dar daca se construiau macar pe sfert baze sportive ,raportat la cate biserici s-au construit in ultimii 20 de ani ,eram departe in multe sporturi .
Cei care erau in masura sa faca ceva in acest sens au decis ca cel mai bine si comod este sa demoleze si sa inchida bazele sportive ,ce atata sport in tara asta, lasam doar fotbalul si daca nu mai merge nici ala stingem lumina si gata .
Este de neconceput pentru un oras care are peste doua milioane de locuitori si care are si o traditie in hocheiul pe gheata si in patinajul artistic sa nu ai un patinoar omologat ,am tot respectul pentru orasele din Rusia care la fiecare intersectie mai mare au cate un patinoar sau o sala de sport ,pe cand in Bucuresti vezi numai banci sau farmacii, de zici ca suntem un oras  de bancheri sau de oameni bolnavi .
Chiar daca s-a promis ridicarea unui nou patinoar pana la sfarsitul anului 2017 ,tot este tarziu deja de cinci ani in acest oras nu exista posibilitatea de pregatire specifica acestui sport care este si asa costisitor prin insasi natura sa ,se vor mai pierde ca si in trecut generatii de copii care pot fi extrem de talentati dar care nu au cum sa practice acest sport in orasul lor ,si nu ai cum sa locuiesti intr-un oras si sa iti dai copilul sa practice un sport in alt oras care este cam la aproximativ 300 de kilometri de casa ,oricat ai iubi acel sport nu vei putea face asta .
Sincer mai sper sa existe o sansa si pentru sportul din Romania ,si asta pentru ca ma uit in jur la tari de doua sau trei ori mai mici ca marime si ca populatie ,dar care au un numar impresionant de sportivi in mai toate ramurile sportive ,si asta pentru ca si-au dat seama ca investind in sport,o tara nu are decat de castigat ,si anume reprezentarea sa in mai toate competitile si o populatie sanatoasa .