sâmbătă, 2 ianuarie 2016

Windows 10-Criptare date.

Compania Microsoft de-a lungul timpului a facut progrese destul de vizibile pentru a spori securitatea utilizatorilor ,este si cazul noului sistem de operare Windows 10 .
În mod implicit Windows 10 permite criptarea cu BitLocker pe dispozitive care îl suportă.
Criptarea datelor este o alternativa foarte buna de a proteja datele de persoane rau intentionate ,care au acces in mod ocazional sau prin orice alta metoda la pc-ul personal ,in general acest fapt se facea prin proceduri destul de complexe si parcurgerea anumitor setari ,acum la noul sistem de operare de la Microsoft ,totul este mult mai simplu .
Pentru a fi siguri ca la sistemul de operare folosit exista posibilitatea criptari pe toate partitile se va cauta Device Encryptyon in bara de Start,singurul inconvenient poate fi  pentru cei care au anumite rezerve sa isi faca cont Microsoft,asta pentru ca este necesar un cont Microsoft ,pentru a putea finaliza procesul de criptare Device Encryption ,insa exista si o parte destul de buna deoarece parola pentru criptarea datelor poate fi oricat de complexa ,iar utilizatorul se va putea autentifica si cu id-ul Microsoft ,si va putea sa gaseasca parola pe serverele companiei Microsoft. 
Cheia de decriptare este apoi stocata în contul Microsoft. Puteți vizualiza apoi cheia de criptare la http://www.onedrive.com/recoverykey  cu contul Microsoft. 
Cheia on-line nu este necesară, dar este o practică bună în cazul în care vreodată s-a blocat computerul și trebuie să fie decriptata unitatea pentru a repara sistemul Windows.
In cazul cand se doreste stergerea unei chei de la OneDrive puteți face acest lucru de la linkul de mai sus.

Daca, Device Encryption nu este gasit in sistemul de operare sau nu aveti acces la el ,exista posibilitatea unei metode rapide de criptare a datelor ,care functioneaza pe surse externe USB,si nu doar interne,aceasta metoda se numeste BitLocker ,dar este gasit momentan doar pe variantele de Windows 10 Pro sau Professional .
Pentru a cripta o partitie dam click dreapta la partitia dorita pentru a fi criptata si se va afisa la fel ca in exemplul de mai jos ,dam pe BitLocker si introducem parola dorita.
Da-ți click pe Start și căutați ce vă interesează, introducând primele litere. BitLocker vă va direcționa la pagina de configurare a criptării cu BitLocker din Controler Panel. Un buton cu Turn ON BitLocker va iniția procesul din doar câteva setari, de forma Next, Next, Finish.
Dezactivarea Criptare unitate BitLocker:
Deschideți meniul Start și selectați Settings->Selectați System opțiunea->in meniul din partea stângă, debifați în jos și selectați Despre->Derulați în jos la secțiunea etichetată dispozitiv criptare->Selectați Turn Off.