miercuri, 6 ianuarie 2016

Virus Dorkbot Facebook.

Virusul Dorkbot se folosește de rețele de tip IRC (Internet Relay Chat) pentru a transmite și a primi date și a fost detectat de Bitdefender într-o versiune inițială de Backdoor.IRCBot.Dorkbot.
Virusul îl primeşti de la un utilizator Facebook pe care nu îl ai neapărat în lista de prieteni şi te trimite către un link de tipul "http://www.mediafire.com/?3iqx4tzvxcnyjz/photo-08.png",acest link nu trebuie accesat.
În cazul în care accesezi, un fişier încearcă să se downloadeze în computer, iar în caz că urmezi pasul şi instalezi, contul tău de Facebook va începe să trimită un mesaj cu un link asemănător către prietenii tăi din listă şi astfel se propagă.
Virusul este cu scopul de a evita soluțiile antivirus, acest soft periculos are astfel capacități de rootkit, putând chiar să împiedice antivirusul să efectueze actualizări de securitate. 

Virusul Facebook este un virus de calculator, care utilizează vizite ale unui utilizator la rețeaua de socializare Facebook pentru a se infiltra în computerul lui,virusul este dezvoltat de către hackeri pentru a fura date personale și financiare de la utilizatori, odată ajuns în contul de Facebook, virusul este transferat la contactele din lista  de prieteni.
Virusul Facebook sau Dorkbot , cum este cunoscut  poate spiona activitatea utilizatorilor în browser, virusul se poate răspândi şi prin dispozitive USB.
Noua variantă a virusului, se răspândește sub forma unor linkuri prin mesaje de pe chat-ul Facebook și îşi poate face singură actualizările pentru a-și instala cea mai nouă versiune.
Utilizatorii nu trebuie să dea click pe mesaje care, deşi par fotografii, sunt fișiere executabile ,la descărcare, ele instalează fără consimțământul utilizatorilor un software periculos ce oferă atacatorilor control asupra calculatorului infectat.
Este periculoasă executarea unui astfel de fișier (cu extensia ‘.exe’) indiferent dacă este primit de la prieteni sau de la persoane necunoscute, prin intermediul programelor de mesagerie instantă (Facebook, Yahoo Messenger ).
În topul site-urilor periculoase răspândite pe Facebook se află și linkurile frauduloase, care încearcă să îi convingă pe utilizatori să participe la sondaje pentru a câștiga premii, de obicei telefoane mobile sau tablete.
Pentru a sti daca aveti acest virus puteti recunoaste urmatoarele simptome ale pc-ului :
Computerul  afișează mesaje de eroare ciudate sau ferestre pop-up,timpul pentru a porni sistemul de operare este mai mare și rulează mai lent decât de obicei,se blocheaza anumite aplicatii in mod neasteptat,pagina de pornire a browserului web este schimbata,rezultatele de cautare pe web sant redirectionate,nu se pot accesa site-uri de securitate,protectia de securitate este dezactivata ,nu va puteti conecta la internet sau acesta ruleaza foarte lent,programe sau fisiere lipsesc brusc din pc.
Utilizatorii Facebook să își mențină atât soluția antivirus actualizată, cât și sistemul de operare și aplicațiile pe care le folosesc.
Se poate instala soluția gratuită :
http://www.bitdefender.ro/solutions/trafficlight.html care scanează link-urile de pe Facebook și îi protejează de cele mai noi amenințări informatice, cum ar fi spam, phishing și malware, dar și de expunerea datelor personale.