duminică, 22 mai 2016

Campionatul Mondial de Hochei pe gheata,Rusia -2016,(Finala)Canada invinge Finlanda si este noua Campioana Mondiala .

Astazi la Moscova pe patinoarul Ice Palace s-a disputat si ultima partida din cadrul Campionatului Mondial de Hochei pe gheata ,care s-a desfasurat in Rusia in cele doua orase gazda Moscova si Sankt Petersburg ,in partida cu numarul 64 echipa Canadei a intalnit echipa Finlandei pe care a reusit sa o invinga cu scorul final de 2-0,si sa devina prin aceasta victorie Campioana Mondiala si cea mai buna echipa de Hochei pe gheata din lume la ora actuala .
Echipa Canadei a castigat astazi pentru a 26 -a oara titlul de campioana mondiala la Hochei pe gheata ,si este pe locul doi in clasamentul mondial al castigatorilor acestei competiti ,pe primul loc se afla  Rusia cu 27 de titluri ,din aceste titluri 22 sunt castigate sub denumirea de Uniune Sovietica ,iar 5 sub noua denumire de Rusia.
Se pare ca echipa Canadei s-a obisnut sa castige la Moscova ,si spun asta pentru ca in anul 2007 ,a mai luat un titlu echipei Finlandei, cand a invins-o cu scorul de 4-2 in finala ,in anul 2007 echipa tari gazda ,Rusia obtinea ca si acum medalia de Bronz ,invingand echipa Suediei in finala mica cu scorul de 3-1,si ca o statistica sau coincidenta uimitoare Finlanda,in anul 2007 invingea Rusia cu scorul de 2-1, in Semifinala 1,si atunci ca si acum a pierdut in  finala in  fata  echipei Canadei.
Golurile echipei Canadei au fost inscrise de catre :numarul 97.McDavid  Connor in minutul 11:24,in prima repriza ,si de catre numarul 9.Duchene Matt in minutul 59:59 cand deja poarta echipei Finlandei era goala de aproape un minut, in incercarea de a egala a  fost scos portarul Koskinen Mikko.
Portarul finlandez Koskinen Mikko.a fost declarat cel mai bun jucator din echipa sa in aceasta  finala in care nu a primit decat un gol ,dar care a contat enorm ,totusi a avut numeroase interventii salvatoare in aceasta  finala  fara de care scorul partidei ar fi  fost altul .
Si pentru ca multi suporteri ai Finlandei care se si vedeau campioni mondiali si m-au ironizat cu rezultatul din grupa ,ei bine a venit si randul meu si eu nu o sa o fac la modul  la care au facut-o ei ,pur si simplu le urez in limba lor materna o noapte buna si sper sa poata dormi linistiti acum cand trofeul de Campioana Mondiala se afla la echipa Canadei ,asadar sper sa nu gresesc  si urez: Hyvää yötä, Suomi!,si sa ne revedem cu bine anul viitor cand Campionatul Mondial va fi organizat de doua tari vecine, si anume  Franta si Germania ,orasele gazda vor fi  Paris si Köln.
Dezamagirea imensa a numarului 29,finlandezul Laine Patrik care pare a spune :I-am invins pe toti,dar tot nu suntem campioni .
Iata si lotul celor doua finaliste :
Canada :
Portari :33.Talbot Cam si 31.Pickard Calvin
Linia 1:8.Taney Chris,44.Rielly Morgan ,9.Duchene Man,63.Marchand Brad,97,McDavid Connor
Linia  2:6.Ellis Ryan,27.Murrat Ryan ,55.Schiefele Mark,61.Stone Mark,O Reilly Ryan.
Linia  3:5.Ceci Cody,,7.Matheson Michael ,4.Hall Taylor,19.Brassard Derick, 24.Perry Corey.
Linia  4:14.Dumba Man ,11.Gallagher Brendan,16.Domi Max,23.Reinhart Sam,38.Jenner Boone.
Finlanda :
Portari:19.Koskinen Mikko si 1.Saros Juuse.
Linia 1:6.Jaakola Topi,38.Hietanen Juuse,9.Koivu Mikko,64.Granlund Mikael ,71.Komarov Leo.
Linia 2:2.Pokka Vile,7.Lindell Esa.29.Laine Patik,36.Jokinen Jussi ,61.Barkov Aleksander.
Linia 3:4.Kivisto Tommi,55.Ohtamaa Atte,20.Aho Sebastian,37.Pyorala Mika,40.Kosjranta Jano.
Linia 4:24.Lajunen Jani,41.Philstrom Antti ,51.Sallinen Tomi,56.Pulkkinen Teemi,96.Rantanen Mikko
Antrenorul  finlandez Kari  Jalonen are toate motivele sa  fie suparat ,deoarece a invins tot ce a intalnit  pana in  finala si nu a  reusit sa castige de  fapt cea mai importanta  partida din acest Campionat Mondial,si a fost atat de aproape de a castiga cu echipa Finlandei ,titlul de campioana mondiala.
La aceasta finala au arbitrat urmatori :Gofman Roman(Rusia ),Wehrli Tomas(Elvetia) ,Lazarev Gleb(Rusia ) ,si Mcintyre Fraser(USA ),la finalul acestei partide au fost premiati de catre elvetianul Rene Faser (presedintele Federatiei Internationale de Hochei pe gheata ).
La premierea  jucatorilor ambelor formatii participante la aceasta finala de Campionat Mondial,a fost prezent celebrul portar rus Vladislav Tretiak ,care in prezent ocupa functia de presedinte al Federatiei Ruse de Hochei pe gheata ,alaturi de el s-a aflat François Thiébaud care este presedintele companiei Tissot , unul dintre sponsorii acestei competiti .
Cel mai bun jucator al acestei finale a fost desemnat numarul 97.McDavid Connor(Canada).
La festivitatea de premiere de dupa aceasta minunata finala dintre Finlanda si Canada ,a participat si presedintele Rusiei ,Vladimir Putin care a tinut un scurt discurs in care a felicitat echipa castigatoare si a inmanat trofeul de Campioana Mondiala ,numarului 24.Perry Corey capitanul echipei Canadei.
Foarte putini stiu insa ca un mare merit in organizarea acestui Campionat Mondial ,il are presedintele Vladimir Putin care s-a implicat personal ca acest turneu sa se desfasoare in Rusia ,inaintea Congresului Federatiei Internationale de Hochei de la Bratislava ,doua tari care doreau sa organizeze acest Campionat Mondial s-au retras ,Danemarca si Ucraina s-au retras inaintea votului final .
Vladimir Putin mpreuna cu presedintele Federatiei  Ruse de Hochei pe gheata ,Vladislav Tretiak ,viceprimarul Moscovei Alexander Gorbenco ,si Iuri Nagornykh ( ministrul adjunct al tarii in Sport ,Turism si Tineret )au reusit sa convinga ca merita sa organizeze aceasta competitie de nivel mondial.
La primirea dreptului de a organiza acest Campionat Mondial ,presedintele rus a primit si un tricou de Hochei pe gheata personalizat cu numele sau ,din partea lui Rene Faser( presedintele Federatiei Internationale de Hochei pe Gheata ),si se pare ca a meritat pe deplin ca Rusia sa organizeze acest Campionat Mondial,spun asta datorita faptului ca a avut parte de o foarte buna organizare ,echipele prezente la acest turneu final au apreciat conditiile excelente oferite de catre organizatori.
Implicarea presedintelui rus ,in promovarea candidaturi tarii sale in sport nu este o noutate ,Vladimir Putin s-a mai implicat cu succes si pentru organizarea Jocurilor Olimpice de Iarna din 2014 ,si sa nu uitam ca in 2018,Campionatul Mondial de fotbal va fi gazduit de Rusia .